Stellantis отчете нови финансови рекорди

27.07.2023

Stellantis отчете нови финансови рекорди

Stellantis N.V. продължава да предоставя стойност в множество измерения, отбелязвайки силен растеж и поставяйки нови рекорди в нетните приходи, коригирания оперативен приход и нетната печалба.

Въпреки предизвикателствата в бизнес средата Stellantis успешно изпълнява стратегическия си план Dare Forward 2030 чрез ефективен и целенасочен фокус върху три основни стълба:
 
Грижа: Stellantis е на път да изпълни амбициозния си ангажимент да достигне въглеродна неутралност до 2038 г. Стратегията за намаляване на въглеродните емисии включва програма за трансформация на работното място, започвайки с три исторически обекта: Поаси във Франция, Рюселсхайм в Германия и Мирафиори в Италия. Компанията продължава да изгражда и значими стратегически партньорства, сред които са придобиването на 33,3% дял в Symbio, лидер в мобилността с нулеви емисии, базирана на водород, и създаването на съвместно предприятие с Galloo за рециклирането на излезлите от употреба превозни средства.
 
Технология: Електрификацията на продуктовата гама на компанията продължава да резонира с глобалните продажби на годишна база на BEV с 24% до около 169 хил. единици и на LEV съответно с 28% на годишна база до около 315 хил. единици. По този начин Stellantis се нарежда на трето място в продажбите на BEV в ЕС30 и на второ място – в реализацията на LEV превозни средства на американския пазар. В момента компанията предлага 25 електрически модела с батерии, а още 23 ще бъдат пуснати на пазара през 2024 г. Stellantis навлиза и в нова ера на електрифицирани продукти с глобалната платформа STLA Medium за електрически превозни средства в C- и D-сегмента, която осигурява най-добрата в класа енергийна ефективност, максимален пробег с едно зареждане, вградена мощност и време за презареждане. В допълнение към откриването на гигафабриката ACC във Франция, Stellantis планира да изгради втора - StarPlus Energy, в САЩ заедно със Samsung SDI. Stellantis Ventures реализира 11 ключови инвестиции от основаването си през март 2022 г., включително в революционна технология за литиево-серни EV батерии от Lyten Inc., без използване на никел, кобалт или манган. Stellantis изпълнява и стратегия за осигуряване на сигурност на доставките и стимулиране на иновациите за критични компоненти, необходими за прехода към устойчивата мобилност. В тази връзка от 2026 г. SiliconAuto – новото съвместно предприятие с Foxconn – ще проектира и продава най-съвременни автомобилни полупроводници. Сред другите технологични инвестиции на Stellantis е увеличеното дялово участие в Archer Aviation, като вече е в ход изграждането на първото в света съоръжение за производство на електрически самолети eVTOL в Джорджия, САЩ.
 
Стойност: Stellantis обяви нова, рационализирана структура за финансови и лизингови услуги в Европа, опростявайки и подобрявайки своя мултибрандов капацитет с новите организации Stellantis Financial Services и Leasys. Компанията също така засили дейността си в САЩ с вземания на приблизително 4 млрд. евро към края на първото полугодие на 2023 г., като цели да достигнат до 9 млрд. евро до края на 2024 г. Stellantis е лидер при лекотоварните превозни средства в ЕС30 и Южна Америка със съответно 30,9% и 26,8% пазарен дял и се нарежда на първо място в продажбите на BEV в ЕС30. Новият Ram ProMaster е първият BEV ван на Stellantis в Северна Америка, който ще допълни и водещото в индустрията портфолио с водородни горивни клетки на европейския пазар. Stellantis стартира Free2move Charge, 360-градусова екосистема за безпроблемно доставяне на енергия за електрически превозни средства в Северна Америка и Европа. С разширяването на услугите си за гъвкава мобилност, Free2move вече обхваща 50% от пазара за споделени автомобили в Европа, с повече от 6 млн. клиенти в девет държави и 16 млн. пътувания през 2022 г.

„Изключителното ни представяне през първата половина на тази година подкрепя дългосрочната ни целеустременост за реализирането на стратегическия план Dare Forward 2030" – отбелязва главният изпълнителен директор на Stellantis Карлос Таварес. – „Необходимо е да обединим усилия и да мислим отвъд границите, за да започнем нашата трансформация, като същевременно отговаряме на външните предизвикателства. Благодарен съм на всеки един служител и съм горд, че екипите работят в много измерения, което допринася за добрата ни позиция за остатъка от 2023 г.”

<< Обратно към новините