Turbos Hoet откри официално завода си за рециклиране на турбокомпресори край София

16.06.2023

Turbos Hoet откри официално завода си за рециклиране на турбокомпресори край София

Нова и модерна фабрика за рециклиране на турбокомпресори бе открита в Индустриален парк София – Божурище. Съоръжението на Турбо Гарант ЕООД е част от системата на белгийската компания Turbos Hoet Group и в него са инвестирани 5,5 млн. лв.Във фабриката на Турбо Гарант ЕООД вече се рециклират всички видове турбокомпресори за двигатели с вътрешно горене – от такива за леки автомобили до турбини за тежки камиони и за плавателни съдове.

Построената за 1 година фабрика е върху терен от 14 000 кв. м, като застроената площ е 3210 кв. м. Производството заема 1200 кв. м, складовите площи са 1650 кв. м, а офисите - 360 кв. м. В момента във фабриката работят 40 души, като амбицията е броят на работните места да бъде удвоен, а цялата дейност на Turbos Hoet Group, свързана с рециклиране на турбокомпресори постепенно да бъде преместена и съсредоточена край Божурище. Това означава, че годишно във фабриката ще бъдат рециклирани над 40 000 турбокомпресора. Освен производствена база в новото съоръжение е изграден и централен склад на групата за Европа.Повече от 40 години Turbos Hoet Group е лидер в ремонта и рециклирането на турбокомпресори за ДВГ, както и в дистрибуцията на нови и рециклирани турбини. Белгийската компания е най-голямата в този сегмент в Европа, като има производствени и складови бази в няколко европейски държави.

Освен изцяло реновирани турбокомпресори – с гаранция 2 години, компанията предлага и нови турбини от водещи производители. В България преди доста години тази дейност на компанията навлиза чрез дружеството Турбос Хют България, като всичко започва с малък цех. Постепенно дейността се разраства, за да се стигне до създаването на Турбо Гарант ЕООД и новата инвестиция.Основната дейност на групата Turbos Hoet в Европа и в България е дистрибуция на автомобили за работа. Чрез фирмата си Турботракс България ООД компанията е официален представител у нас на холандската марка DAF и отдавна има репутацията на един от най-успешните дилъри на товарни автомобили в страната.Церемонията по официалното откриване на фабриката край Божурище уважиха десетки клиенти, партньори и приятели на компанията. Приветствия поднесоха Кристоф де Рудер – директор резервни части и турбокомпресори в Turbos Hoet, Христо Етрополски – и. д. изпълнителен директор на Българска агенция за инвестициите (БАИ), Антоанета Барес, изпълнителен директор на Национална компания индустриални зони ЕАД, посланикът на Кралство Белгия у нас Н. Пр. Фредерик Мьорис, Георги Загоров - управител в Турбо Гарант ЕООД.Както си му е редът, при откриването бе отслужен и водосвет, а детски вокални и танцови състави от община Божурище създадоха приятна атмосфера и настроение за поканените, след което лентата бе прерязана. Гостите на официалното откриване имаха възможност да разгледат новото съоръжение, където вече се работи.Посетителите видяха инсталираната във фабриката на Турбо Гарант ЕООД, модерна и уникална система за логистика на резервните части. След това се запознаха с целия път, който изминават дефектиралите турбокомпресори от пристигането във фабриката, през разглобяването, окачествяването, подмяната и рециклирането на негодните части, до сглобяването и изпитването на вече изглеждащите като нови турбини.

Повече - в броя на списание КАМИОНИ от юли-август 2023 г. - на хартия и онлайн - на transport-press.bg.

<< Обратно към новините