Ford Ranger и Raptor ще участват в Рали Дакар

14.06.2023

Ford Ranger и Raptor ще участват в Рали Дакар

Ford Performance се състезава и печели надпревари от Льо Ман до Монако, Дейтона до Батърст и от Финке до Енсенада. Но все още предстои да се впусне в едно от най-трудните състезания на планетата – емблематичното Рали Дакар.От Ford обявиха, че е настъпил моментът да бъде запълнена тази празнина в обширното портфолио на компанията в моторните спортове. Екстремни състезателни версии на „лошите момчета“ Ford Ranger и Ranger Raptor ще проправят пътя за развитието на Ford Performance в глобалните офроуд състезания, включително в известното и страховито Рали Дакар още през 2024 г.

Първата стъпка в многогодишния план за участие в рали Дакар е сътрудничеството с дългогодишните партньори M-Sport и Neil Woolridge Motorsport (NWM) за разработване на превозни средства, обслужване и управление на събития.

„Наша цел беше да влезем в едно от най-големите световни офроуд събития – Рали Дакар – каза Марк Ръшбрук, глобален директор на Ford Performance Motorsports. „Не можем да подценим огромното предизвикателство пред нас. Ние трябва да завършим състезанието и да се учим с Ranger T1+ и партньори като M-Sport и NWM, които имат опит тук. Заедно можем да правим невероятни неща в пясъчните дюни на Арабския полуостров.“

За Рали Дакар 2024, което ще се проведе от 5 до 19 януари в Саудитска Арабия, ще бъде специално създаден, високопроизводителен Ford Ranger, който се състезава в категорията Rally Raid T1+.

Съвместният екип на Ford Performance, M-Sport и NWM реализира серия от фази на разработка до 2023 г. и продължава да тества с Ranger T1+, базиран на предишното поколение глобален Ranger, с 3,5-литров EcoBoost двигател. Очаква се тестовите състезания да включват испанските Baja España Aragón и ралитата Rally du Maroc в Мароко съответно през юли и октомври, преди Рали Дакар следващата година.

„Първата ни поява в Дакар ще бъде учебно приключение, което ще ни помогне да се информираме как ще се състезаваме в бъдеще“, каза Ръшбрук. „Но както при всички състезания, ние се състезаваме, както за победа, така и за да помогнем изграждането на по-добри продукти за нашите клиенти.“

За рали Дакар през 2025 г. Ford Performance и M-Sport разработват изцяло нов, изработен по поръчка Ranger Raptor – най-доброто производно на най-продавания пикап в Европа – проектирано и произведено в съответствие с правилата за клас T1+ на Дакар.

„Рали Дакар наистина е сред върховете в световните офроуд състезания“, каза Малкълм Уилсън, управляващ директор на M-Sport. „Постигнахме голям успех през годините с Ford в рали състезанията на FIA WRC и нямаме търпение да приложим същото ниво на фокус, енергия и усилия, за да се състезаваме с Ranger в Дакар.“

<< Обратно към новините