Jeep планира пикап през 2015 година

21.08.2012

Американският производител Jeep обяви официално намерението си да се включи в пазара на пикапи през 2015 година и да размъти водата на водещите марки в този автомобилен сегмент - General Motors, Toyota и Ford. Компанията все още е на много ранен етап от развитието на този проект и засега не е ясно на каква база ще бъде изграден новият модел, ако бъде дадена зелена светлина за производството му...

Американският производител Jeep обяви официално намерението си да се включи в пазара на пикапи през 2015 година и да размъти водата на водещите марки в този автомобилен сегмент - General Motors, Toyota и Ford. Компанията все още е на много ранен етап от развитието на този проект и засега не е ясно на каква база ще бъде изграден новият модел, ако бъде дадена зелена светлина за производството му.

Първата възможност е той да бъде базиран на следващото поколение Wrangler и да прилича на прототипа Gladiator, който беше показан на изложението в Детройт през 2005 година. Предполага се, че един такъв пикап би имал естетичен външен вид с цел привличането на по-млади купувачи, но пък би отблъснал основната клиентска маса на Jeep с прекалено голямата си дължина, влияеща негативно върху проходимостта при движение по пресечен терен.

„Един от проблемите на пикапите с четири врати е сравнително малкият ъгъл на рампата. Ние можем да постигнем добри ъгли на атака отпред и отзад, но няма как да се справим с ъгъла на рампата. В такъв случай се питаме: това наистина ли е Wrangler?” пита президентът на Jeep Майк Манли.

Вторият вариант е бъдещият пикап да бъде конструиран върху напълно нова платформа, която няма нищо общо с Wrangler. Тогава най-вероятно автомобилът няма да прилича на Wrangler по нищо друго, освен по емблемата на решетката.

„Новото поколение платформи, върху които работим в момента в сътрудничество с Fiat, са изключително гъвкави. Имаме възможност да разработим пикапа върху платформа, която позволява големи производствени обеми в глобален мащаб,” обяснява Манли.

Очаква се Jeep да обяви окончателното си решение дали да инвестира в разработката на нов пикап през следващите няколко месеца. Компанията не е предлагала пикап на пазара от 1992 година, когато бе прекратено производството на модела Comanche.

Засега единствената опция за мераклиите за пикап Jeep е допълнителният комплект, предлаган от подразделението Mopar на Chrysler. С негова помощ SUV-ът  Wrangler може да се трансформира в пикап срещу „скромните” 5500 долара.
 
PIKAPI.bg

<< Обратно към новините