Тест: Новият Mitsubishi L200

02.09.2019

Повече от здрав пикап

Тест: Новият Mitsubishi L200

Визия на изсечен камък, по-висок и по-широк от предшественика си, по-защитен и по-здрав. Повече системи за сигурност и в помощ на водача, повече свързаност. Така накратко може да се опише новият Mitsubishi L200.

Новото, шесто поколение на еднотонния пикап на японския производител вече тръгва към европейските пазари с редица подобрения спрямо предшественика си и с мотото Повече от здрав пикап. Новият L200 идва и с амбицията да продължи успеха на досегашното поколение, което носи 15% от продажбите на компанията в световен мащаб.Произвежданият в Тайланд L200 вече е в европейските шоуруми на марката, а лансирането му в Европа бе съпроводено от атрактивни тестове за журналисти в околностите на испанския град Малага, в които участие взе и списание КАМИОНИ. Магистралите в Южна Испания и каменистите склонове на планината Сиера Лоха станаха място на бойното кръщение на новия L200.

Повече от здрав пикап
Габаритната дължина на новия L200 е 5305 мм при ширина 1815 мм. Колесната база е 3000 мм, а радиусът на завой – 5,9 м. Собственото тегло на пикапа е от 1895 до 2035 кг, товароносимостта му – 1075 кг, а капацитетът на теглене – 3100 кг. Товарният отсек е с дължина 1520 мм, ширина 1470 мм и височина 475 мм.
На разположение за теста в Испания бяха двете версии на L200, които ще се продават в Европа и които, естествено, са със задвижване 4х4. Те са с двойна кабина с 4+1 места и 4 врати.Оборудвани са с новия 2,2-литров турбодизелов агрегат DI-D с максимална мощност 150 к.с. (при 3500 об./мин) и максимален въртящ момент от 400 Нм (при 2000 об./мин), който покрива еконормите Еuro 6d temp, чрез селективна каталитична редукция (SCR) и добавка Adblue. Новият 2,2-литров дизелов двигател, на който L200 ще разчита при покоряването на европейските пазари, е 16-клапанов, четирицилиндров, изцяло алуминиев. Той е част от семейството дизелови двигатели с ниска степен на сгъстяване и с променливи фази на газоразпределение. Като цяло силовият агрегат е по-малък и по-лек, но има същото представяне както предишният 2,5-литров дизелов двигател.Единствената разлика при двете тестови версии беше в предавателната кутия. Възможността за избор е между 6-степенна механична предавателна кутия и 6-степенна автоматична трансмисия, за разлика от 5-степенната при предишното поколение, която идваше от бестселъра на марката - Pajero. Всъщност при представянето на новия L200 от Mitsubishi Motors Europe подчертаха дебело, че на пазара излиза най-екстремният им 4WD модел точно след легендарния Pajero. А причините за това са подобрената надеждност, усъвършенстваните възможности на пътя и извън него (благодарение на Super Select 4WD II системата, допълнена от нови Off Road режими и асистент за спускане по наклон), комфортът и екстрите като в лек автомобил.В крайна сметка новият L200 идва като здрав и надежден автомобил, предназначен основно за работа, без от това да страдат комфортът и удобствата, познати от леките автомобили. Неслучайно при разработката на новия модел инженерите на Mitsubishi са се вслушали в мнението на клиенти на пикапа от всички краища на света и от всички сфери на бизнеса, използващи пикапи – мини, кариери, селско стопанство, строителство…, като са държали сметка и за това, че собствениците на пикапи нерядко ги карат и в свободното си време Тези проучвания в реални условия са позволили на Mitsubishi да направи точните промени в сравнение с предишното поколение на пикапа, а те не са никак малко.

Новостите
Новостите започват с изцяло новия външен дизайн – наречен Rock Solid. Ако беше човек, новото поколение L200 щеше да се описва с „квадратна челюст и широки рамене“ - в тон с последните тенденции в сегмента. Предницата е станала по-внушителна и масивна, получила е повече хромирани елементи и ясно показва принадлежността към марката на трите диаманта и 4WD моделите й - ASX, Eclipse Cross и Outlander. Основните LED светлини са качени нагоре и са по-защитени. Предната решетка също е преместена нагоре. Тя е правоъгълна и макар, да е по-тясна е по-внушителна. Вторият панел със светлини е преместен по-надолу и в страни. По-изострена и солидна е предна броня, която запазва ъгъла на проходимост от 30 градуса. Усилия са положени в подобряване аеродинамиката на L200 - въздушен канал между кабината и товарния отсек за по-добър контрол на въздушния поток и намаляване на шума в кабината, нови странични огледала.Товарният отсек е напълно преобразен с по-квадратна и солидна визия, разположението на стоп светлините заема цялата задна част по височина и обхваща калниците, създавайки усещане за стабилност и здравина. Новата, променена задна броня предлага по-добра защита, без да пречи на задния ъгъл на проходимост, който остава 22 градуса.

Задните ресори вече са 6-листови. 6 са и спиците на 18-цоловите алуминиевите джанти, които също са с нов дизайн. Подобрени са шасито, което е усилено, окачването и спирачките – дискови отпред и барабанни отзад.Новостите продължават в кабината, където правят впечатление високото качество на използваните материали и на изработката. Седалките са модернизирани основно, а тази на водача е с множество електрически регулировки. Видимостта навън е отлична.Централната конзола е получила таблет, който позволява достъп до различни функции на автомобила, както и свързаност с Android Auto и Apple Car Play. Удобствата в кабината включват и повече пространство за по-малки предмети, като ниши за смартфони, както и USB портове отпред и отзад. Селекторът за избор на конфигурацията на задвижването се намира на конзолата до скоростния лост и чрез въртене позволява избор между 4 режима.

Извън пътя
Като един от основоположниците на модерната 4WD технология на Mitsubishi Motors, L200 е сред лидерите в сегмента и единствен на пазара предлага Super Select превключвател, при който може да се избира постоянен режим 4х4 както на асфалт, така и извън пътя. Системата Super Select II позволява на водача да избира най-подходящия режим според пътните условия. Смяната от задно предаване към останалите режими може да бъде направена в движение при скорост до 100 км/ч (с изключение на 4WD Low /Lock позицията). Super Select 4WD-II значително подобрява стабилността на пикапа. Тя заключва централния диференциал, като контролира разпределението на въртящ момент към предната и задната ос за сигурност и лесно управление при всякакви повърхности. 4WD системата на L200 има и бавни предавки (4LLc), подходящи за наистина екстремен офроуд. Super Select 4WD-II включва централен диференциал с ограничено приплъзване (предавка + виско съединител), а като опция се предлага и заключване на задния диференциал. Задният блокируем диференциал допълнително повишава офроуд способностите на автомобила.В своето шесто поколение L200 идва с нови, предварително конфигурирани Off Road режими на 4WD задвижването. Изборът им е с бутон, разположен до 4WD селектора и включва настройки за чакъл, кал/сняг, пясък и скали (само в 4LLc режим на трансмисията). При различните режими системата регулира сцеплението и допустимото приплъзване на колелата чрез интегрирано управление на двигателя, автоматичната скоростна кутия, Active Stability Control и Traction Control функциите. Режимът Gravel (чакъл) е активиран по подразбиране. Асистентът за спускане по наклон (HDC) също се контролира от бутон, разположен 4WD селектора, и е наличен както при M/T, така и при A/T (4WD варианти). Системата поддържа постоянна скорост в интервала от 2 до 20 км/ч за автоматична и 3 до 20 км/ч за ръчна предавателна кутия. Зададената скорост се избира от водача, чрез педала на газта или спирачката и се контролира от системата. При автомобили с автоматична трансмисия асистентът може да бъде използван във всеки режим на движение, а при механична трансмисия задължително трябва да е избран 4LLc режим.

По-безопасен навсякъде
Новото поколение на L200 вече е по-безопасно и на пътя. Подобреният дизайн на предния капак дава по-добра видимост. За активната и пасивна безопасност пък се грижат редица нови функции. Multi-around Monitor включва 4 камери за пълен обзор около автомобила, включително и птичи поглед. Системата позволява на водача да комбинира изгледите на дисплея по различен начин, така че да следи случващото се в мъртвите зони във всички посоки около автомобила.

На разположение на водача са редица системи за сигурност: BSW - система за следене и предупреждение при наличие на обекти в мъртвата зона с функция Lane Change Assist; RCTA - система за предупреждение при приближаващи обекти при маневриране на заден ход; FCM - система за ограничаване на опасността от удар отпред с допълнителна функция за разпознаване на пешеходци; UMMCS - система за ограничаване на опасността от удар при тръгване от място или движение със скорост до 10 км/ч. Новите системи за сигурност допълват вече използваните в предното поколение на L200 спирачен асистент, Brake Override, която осигурява предимство на спирачката при едновременно натиснати педали на газ и спирачка, система за сигнализиране при внезапно спиране (ESS), система за предупреждение при напускане на пътната лента (LDW), активен контрол на стабилността и система за контрол на сцеплението (ASTC), система за стабилизиране на прикачено ремарке (TSA).

Тестът
По време на тестовете край Малага участниците имаха възможност да се насладят на комфорта и на офроуд качествата на новия L200. И в двата варианта – с механична и автоматична предавателна кутия пикапът показва отлична динамика на асфалт. Предавателните механизми са напасвани прецизно с двигателя, а въртящият момент от 400 Нм се усеща отчетливо при достигане на 2000 об./мин въртене на коляновия вал.Комфортът и обезшумяването в кабината са на високо ниво, окачването преминава неравностите без дразнещи шумове и вибрации по автомобила. Пикапът стои изключително стабилен и залепнал към пътя - дори в завоите. 
Добрите впечатления се затвърждават и извън пътя. Там домакините се бяха постарали да организират разнообразно офроуд трасе, като на моменти наклоните – надлъжни и напречни бяха доста сериозни. По-голямата част от маршрута преминаваше през националния парк, разположен недалеч от Малага. Там, в царството на дивите кози, се видя, че добрата работа на 4WD системата в нито един момент не оставя на водача възможност да изпита съмнение дали следващото препятствие ще бъде преодоляно.

Разбира се шофирането и на пътя и извън него е далеч по-комфортно и лесно за водача с автоматична предавателна кутия. За любителите и майсторите на истинския тежък офроуд обаче вероятно нищо не може да замени преживяването с ръчни скорости, когато ти сам трябва да избереш как да продължиш напред. Въпрос на избор. Иначе новият L200 се предлага с три нива на оборудване – invite, intense, instyle, а цената му за България в зависимост от нивото е от 60 900 до 81 490 лева.

Лъчезар АПОСТОЛОВ

<< Обратно към новините