Mitsubishi Motors вече е част от Алианса Renault-Nissan

20.10.2016

Mitsubishi Motors вече е част от Алианса Renault-Nissan

Nissan Motor Co., Ltd. вече е най-големият акционер в Mitsubishi Motors Corporation (MMC). Това съобщиха от MMC.

Промяната е станала факт след финализирането на закупуването на 34% от акциите на MMC от Nissan. Сделката е за 237 милиарда японски йени (2,07 млрд. евро).

Тримата най-големи акционери в MMC - Mitsubishi Heavy Industries, Mitsubishi Corporation и банката Токио-Mitsubishi UFJ са приветствали инвестицията на Nissan. Трите компании и Nissan вече държат над 51 на сто от капитала на дружеството.

Като част от стратегическите инвестиции на Nissan, MMC ще стане пълноправен член на вече 17-годишния глобален Алианс между Nissan и Renault се казва още в съобщението. Nissan и ММС ще си сътрудничат в съвместни покупки за намаляване на разходите, локализация в операциите по целия свят, съвместно използване на фабриките си, общи платформи за автомобили, споделяне на технологии, пазарната политика, финансирането на клиенти, чрез структурите на Nissan, където това е изгодно. MMC има 30 000 служители и производствени мощности в Япония, Тайланд, Китай , Филипините и Русия.

Карлос Гон, председател на борда на директорите и главен изпълнителен директор на Nissan е предложен за председател на съвета на директорите на ММС. Към него ще се присъединят още трима номинирани директори, включително Мичушико  Ямашита, бивш изпълнителен вицепрезидент по научните изследвания и развитие в Nissan, който се присъедини към MMC по-рано тази година като ръководител на развитието. Другите номинирани са Хитоши Кавагучи, директор по устойчивост в Nissan и Хироши Карубе, отговарящ за контрола и глобалното управление на активите в Nissan.

Президентът и главен изпълнителен директор на ММС Осаму Maсуко също е поискал висш ръководен пост. Тревър Манн, сега главен изпълнителен директор на Nissan, ще стане главен оперативен директор на MMC.

В MMC ще има нов ръководен пост - директор за глобален контрол на риска, който ще докладва пряко на главния изпълнителен директор. Този директор редовно ще докладва на борда за всички действия в компанията, с цел да се подобри управлението на MMC.

<< Обратно към новините