Nissan и Mitsubishi със стратегически алианс

12.05.2016

Nissan и Mitsubishi със стратегически алианс

Nissan Motor и Mitsubishi Motors обявиха, че компаниите са подписали първоначално споразумение за сформирането на ново стратегическо партньорство.

Според него, Nissan ще придобие 34% от акциите на Mitsubishi Motors на стойност от 237 млрд. йени (малко над 2 млрд. щатски долара). Новият стратегическият алианс ще разшири сътрудничеството между двете компании, което продължава през последните пет години.

Двете страни ще си партнират в области като общи автомобилни платформи, заимстване на технологични решения и прозиводствени възможности и взаимно подполагане, целящо глобално развитие.

„Това е пробивна сделка и гарантира успех както на Nissan, така и на Mitsubishi,“ коментира Карлос Гон, изпълнителен директор и президент на Nissan. „Така се формира динамична нова сила в автомобилната индустрия, която ще си сътрудничи изключително сериозно и ще генерира значителни синергии. Ние ще бъдем най-големия акционер на Mitsubishi Motors, уважавайки нейната марка, история и помагайки за бъдещето и развитие. Ще помогнем на Mitsubishi Motors в решаването на проблемите на компанията и ще ги приемем като най-новото попълнение в увеличената фамилия на нашия алианс.“

Решението на Nissan да поеме най-големия дял от акциите на Mitsubishi Motors е поредната стъпка в развитието на алианса, изграден благодарение на 17-годишното сътрудничество с Renault. Алиансът разполага с дялове или си партнира и други автомобилни гиганти, в това число с Daimler и АвтоВаз.

<< Обратно към новините