Тест: Новият Ford E-Transit впечатли с пробег с едно зареждане

09.05.2022

Тест: Новият Ford E-Transit впечатли с пробег с едно зареждане

Напълно електрическият двутонен ван Ford E-Transit е вдига високо летвата в сегмента на големите електрически ванове. Още при пазарния си старт той впечатлява – с иновативна си силова линия, с нивото си на оборудване, с товароносимостта си и, най-вече - с пробега с едно зареждане от 317 км по WLTP.Разход на електроенергия от само 19 кВт/100 км - при батерия с капацитет 68 кВтч. Това би означавало пробег с едно зареждане от почти 358 км! Данните са от медийните тестове на новия електрически Ford E-Transit, организирани в края на април и през първата седмица на май в Барселона от Ford Pro – създадената неотдавна лекотоварна дивизия на производителя. В пробните шофирания се включи и списание КАМИОНИ.

Показанията са от бордовия компютър на един от тестваните от КАМИОНИ автомобили, с който за около 45 мин, изминахме маршрут от 23 км със средна скорост от 31 км/ч по улиците и в околностите на Барселона. Тестът бе при умерен трафик и температура на околната среда 18 градуса по Целзий. Наистина ванът, който бе с размер L2H2 350, товарен обем на фургона 9,5 куб. м, собствено тегло 2485 кг и допустима максимална маса от 3500 кг, в случая не бе натоварен. Но резултатът, въпреки това, е повече от впечатляващ.Този тестови автомобил бе оборудван с електродвигател с мощност 135 кВт. Силовият агрегат бе по-слабият от двата налични при модела, но при теста се видя, че е напълно достатъчен – шофирането е динамично, а мощност не липсваше дори по хълмовете над Барселона. Както при цялата гама на Ford E-Transit предавателната кутия е едностепенна автоматична, а задвижващ е задният мост, в който е интегриран електродвигателя.

Логично, при тестваните малко преди това от КАМИОНИ в Барселона други две версии на новия електрически ван на Ford разходът на електроенергия бе малко по-висок, защото вановете бяха и по-тежки. Вариантът L3H3 350, който е по-дълъг и по-висок и е оборудван със същата батерия и електродвигател също впечатли със средния си разход от 22 кВт/100 км. Товарният обем на тази версия е 12,4 куб. м при собствено тегло 2545 кг и допустима максимална маса 3500 кг. Отделно, при теста, този E-Transit носеше и 400 кг товар. Поведението му при шофиране обаче в никакъв случай не бе по-лошо от това на по-лекия вариант.Много малко по-висока се оказа консумацията при версията E-Transit L3H2 425, оборудвана със същата батерия, но вече с електродвигател с мощност 198 кВт. Но тук говорим вече за товарен ван, който има собствено тегло 2565 кг, натоварен със 750 кг в момента на тестовете. Товарният обем при него е 11 куб. м, а полезният товар достига до впечатляващите за електрически ван 1685 кг.

Гамата на E-Transit
За тестове в Барселона на разположение бе почти пълната гама на E-Transit – с двете мощности на електродвигателя и разнообразни комбинации от дължини и височини. За списание КАМИОНИ това не бе първата среща на пътя с новия модел на синия овал. В началото на декември 2021 г. имахме възможност да тестваме модела, там където се произвежда – в Коджаели, Турция. Тогава обаче E-Transit бе на ниво прототип, а сега – вече е модел, който се предлага на пазара.В Барселона, добрите впечатления оставени от електрическия голям ван на Ford след пробните шофирания в Турция бяха затвърдени и отново се видя защо моделът ще постави нови стандарти в сегмента си. Двутонният електрически ван се различава коренно от всичко, представено до сега в сегмента на големите електрически ванове от другите производители. Той е със задно предаване, а електродвигателят е разположен над задния мост, под товарното пространство. Изцяло нова е конструкцията на задното окачване и задния мост. Мостът е независимо окачен, а не цял, както при версията с ДВГ. Електрическото задвижване е модулен тип. Мостът и електродвигателят са монтирани предварително към специално разработен метален фундамент, а след това целият модул се захваща към рамата – независимо дали тя е на ван – затворен фургон или на шаси-кабина. В резултат на тази конструкция товарната височина е нараснала с незначителните 50 мм.Батериите са пред задния мост, под пода на товарното пространство. Стандартният им капацитет е 68 кВтч и осигуряват впечатляващ за сегмента пробег с едно зареждане от 317 км по WLTP. Батерията на E-Transit може да се зарежда от 15 % до 80 % за 34 минути от 115 кВт променливо токово зарядно устройство. Пълното зареждане от стандартно 230-волтово захранване с променлив ток отнема малко над 8 часа. Мощният електродвигател осигурява въртящ момент от 431 Нм, като, както вече споменахме се предлага с възможност за избор на две мощности - 135 кВт или 198 кВт.

Широката гама на Ford E-Transit включва 25 варианта - с различна дължина, височина и обем на товарното пространство, единична или двойна кабина, версия микробус… Моделът идва с три варианта на допустимата максимална маса - 3,5 тона, 3,9 тона и 4,25 тона. И сега внимание - полезният товар при най-тежката версия е до 1758 кг!

Тестовете
Тестовете в Барселона бяха с възможност за избор на различни маршрути, които включваха градско движение, магистрала, стръмни изкачвания и спускания при сравнително интензивен трафик. Още с качването кабината на Ford E-Transit се нрави с комфорта, ергономията и практичността си. Водачът седи нависоко, има отлична видимост навън и удобен достъп до всички уреди за управление. Големият 12-инчов сензорен екран на централната конзола, част от новата информационно-развлекателна система Ford SYNC 4, впечатлява с ясния си и кристален образ и с бързата и точна реакция при докосване. Под него е превключвателят за управление на силовата линия, в следата на който е бутонът за избор на едното от двете възможни нива на рекуперация на енергия в батерията при отпускане на газта или спиране. При активиране на бутона, след отпускане на газта забавянето е осезаемо, а в батерията се връща повече енергия.Точно умелото боравене с газта и степента на рекуперация, особено при движение по пресечени терени или в градска среда, осигурява дългия пробег с едно зареждане. В същото време електродвигателят, независимо с коя от двете мощности, дърпа уверено големия ван дори при сериозни и продължителни изкачвания. На магистралата E-Transit развърта бързо и безпроблемно поддържа скорост. При движение се вижда, че всичко в новия електрически ван на Ford е изработено качествено и напасвано перфектно - и при преминаване през неравности, и при високи скорости липсват паразитни шумове и вибрации. А индикацията за разреждането на батерията и средният разход показват, че декларираният пробег с едно зареждане е напълно постижим.

И нови услуги от Ford Pro
При пазарния си старт Ford E-Transit е достъпен за всички клиенти с напълно изчерпателна стандартна спецификация, включваща усъвършенствани технологии и услуги, които правят преминаването към електрифициран автопарк по-лесно. E-Transit идва и с цялостен пакет от инструменти за свързаност, телематика, управление на парка, дистанционен контрол и диагностика на превозните средства, планиране на зарядната инфраструктура и зареждането на батериите, планиране и извършване на обслужването и поддръжката на автомобилите…Новата комплексна услуга от Ford Pro, включваща услугите Ford Pro Intelligence, Ford Pro Charging, Ford Pro Service и Ford Pro FinSimple, която ще бъде достъпна не само за електрическите версии, а за цялата лекотоварна гама на производителя, бе представена паралелно с тестовата програма в Барселона. Тя идва от едно място и целта й е да оптимизира бизнеса на клиентите на марката, като намали до минимум престоите и увеличи времето за работа на автомобилите - както и да намали общите разходи и общата стойност на притежание. В услугата е включено и финансиране от Ford, което също е комплексно, идва отново от едно място и може да покрива всичко – закупуването на превозните средства, обслужването и поддръжката им, изграждането на зарядни станции за електромобили…

Инструментът Ford Pro FinSimple е разработен, за лесно планиране на разходите с идея автопаркът на клиентите да бъде по-продуктивен. Ford Pro FinSimple трябва да улесни клиентите закупуването или наемането на превозни средства, предлагайки комбинирано фактуриране, финансови изгоди, кредитни линии и възможност за работа с финансови експерти. Услугата ще се предлага от Ford Motor Credit Company LLC и стартира първоначално на големите пазари на лекотоварните автомобили на марката.

Лъчезар АПОСТОЛОВ

Повече за теста на Ford E-Transit и новите услуги от Ford Pro – в юнския брой на списание КАМИОНИ

<< Обратно към новините