Ford прави сериозни крачки към електрическото си бъдеще в Европа

14.03.2022

Ford прави сериозни крачки към електрическото си бъдеще в Европа

Компанията Ford ще посрещне бъдещето трансформирана и с ново поколение от седем изцяло електрически и напълно свързани леки и лекотоварни автомобили още до 2024 г.До 2024 г. Ford ще представи в Европа четири нови електрически лекотоварни автомобила и още три нови електрически леки автомобила. Компанията планира да продаде повече от 600 000 електрически превозни средства в региона до 2026 г. Другата новина е, че е създадено ново глобално бизнес звено – Ford Model e, което е фокусирано върху проектирането, производството и продажбата на електрически и свързани превозни средства. Заедно с бизнес звеното Ford Pro, отговарящо за лекотоварните автомобили на Ford, новата структура ще определя бъдещето на марката в Европа.

„Радвам се да видя темповете на промяната в Европа, които предизвикват цялата ни индустрия да се изгради по-добре и да се ориентира към по-чисти и по-дигитални превозни средства. Ford е в играта и се движи бързо, за да отговори на търсенето в Европа по целия свят - казва Джим Фарли, президент и главен изпълнителен директор на Ford. - Ето защо създадохме Ford Model e, звеното, което ни позволява да се движим на скорост, за да създадем електрически превозни средства, които се харесват и предлагат уникални свързани услуги, разработени с високото качество на Ford."

С разширената си гама от електрически модели Ford очаква годишните продажби на електрическите й превозни средства в Европа да надхвърлят 600 000 единици през 2026 г. Компанията потвърди и намерението си да осигури 6% ръст на оперативната си печалба EBIT марж в Европа през 2023 г. Целта на Ford е да продаде повече от 2 милиона електрически превозни средства в световен мащаб до 2026 г., което да осигури ръст на общата оперативна печалба от 10 на сто.

„Нашият поход към изцяло електрическо бъдеще е абсолютно необходим на Ford, за да отговори на нуждите от мобилност
на клиентите в една трансформираща се Европа - каза Стюарт Роули, президент на Ford of Europe. - Належаща необходимост е по-голямата грижа за нашата планета, като дадем положителен принос към обществото и намалим емисиите в съответствие с Парижкото споразумение за климата.“

Изброените стъпки и усилия ще подкрепят глобалните планове на Ford за значително намаляване на въглеродните емисии. Компанията обяви, че цели до 2035 г. да постигне нулеви емисии за всички продадени превозни средства в Европа, както и неутрален въглероден от европейските си съоръжения и звена за производство, логистика и доставки.

След успешното представяне в Европа на изцяло електрическия Mustang Mach-E през 2021 г. и на Mustang Mach-E GT през тази година, и предстоящото пускане на E-Transit през следващото тримесечие, Ford разкри плановете си за общо седем изцяло електрически превозни средства, които ще се присъединят към електрическото семейството на Ford в Европа. Това са четири лекотоварни автомобила и три леки автомобила.

Затвърждавайки лидерството си при лекотоварните превозни средства в Европа, емблематичният Transit на Ford ще има в гамата си още четири нови електрически модела. Началото е през 2023 г. с електрически версии на Transit Custom и пътническия многофункционален Tourneo Custom, които ще бъдат последвани от ново поколение на малкия ван Transit Courier и многофункционалния Tourneo Courier през 2024 г.

През 2023 г. Ford ще започне производството на изцяло нов средно голям петместен електрически кросоувър в центъра за електрификация на Ford в Кьолн, а през 2024 г. от там ще излезе още един електрически автомобил. Пак от 2024 г. най-продаваният лек автомобил на Ford в Европа, Ford Puma, ще се предлага и в електрически вариант, произведена в Крайова.

„Тези нови електрически превозни средства на Ford сигнализират за пълната трансформация на нашата марка в Европа – ново поколение превозни средства с нулеви емисии, оптимизирани за един свързан свят, предлагайки на нашите клиенти наистина изключителни изживявания“, казва Роули.

От Ford съобщават, че производството на електрически автомобили в Кьолн ще бъда увеличено до 1,2 милиона превозни средства за период от шест години. Инвестициите в центъра за електрификация се очаква да бъдат около 2 милиарда долара, като ново съоръжение за монтаж на батерии трябва да започне работа през 2024 г.

В подкрепа на амбициозните планове на Ford за електрификация на превозните средства компаниите Ford, SK On Co. Ltd. и Koç Holding са подписали необвързващ меморандум за разбирателство за създаване ново, водещо в индустрията съвместно предприятие в Турция. След сключване на окончателно споразумение тримата партньори планират да създадат един от най-големите съоръжения за производство на батерии за електромобили в региона.

Съвместното предприятие ще бъде разположено близо до Анкара и ще произвежда NMC клетки за сглобяване на модулни батерии. Предвижда се производството да започне още в средата на десетилетието с годишен капацитет в диапазона от 30 до 45 ГВтч. Инвестицията на тримата партньори ще бъде подкрепена от турското правителство.

Производственият завод на Ford в Крайова, Румъния, ще играе важна роля в електрическото производство на компанията
и плановете за ръст при лекотоварните автомобили на марката в Европа. През 2024 г. там ще започне производството на електрическия Ford Puma. Освен това, изцяло новите Transit Courier и Tourneo Courier ще се произвеждат в Крайова от 2023 г., а електрическите им варианти – от 2024 г.

За да се увеличи допълнително капацитетът за електрически и търговски превозни средства, обяви Ford, собствеността на завода в Крайова ще премине във Ford Otosan. Това сега е предмет на регулаторни изисквания одобрение и консултации. Ford Otosan, съвместното предприятие между Ford Motor Company и турската Koç Holding Холдинг е едно от най-дълго действащите и успешни съвместни предприятия в световната автомобилна индустрия.

<< Обратно към новините