С лятото дойде и новият брой 6 за 2023 г. на сп. КАМИОНИ

07.07.2023

С лятото дойде и новият брой 6 за 2023 г. на сп. КАМИОНИ

Излезе брой 6 на списание КАМИОНИ за 2023 г., както обикновено - на хартия и онлайн и зареден с теми, които Ви интересуват.


 

Новия брой на списание КАМИОНИ разлистете на хартия и онлайн - навсякъде и по всяко време, на компютър, таблет, телефон.

Изтеглете броя като pdf файл – това е бързо, лесно и удобно от ТУК. Електронният вариант на новия брой е достъпен само за абонати, а достъпът до по-старите броеве е свободен. Как можете да се абонирате – вижте ТУК. Ако вече сте абонати, значи имате потребителско име и парола за достъп. А ако все още нямате - пишете на abonament@btp.bg и ще ги получите.

Електронните издания на списанията на Българска Транспортна Преса може да четете и през приложението Bulgarian Transport Press, което е достъпно в App Store или Google Play.

Лятото дойде, годината вече е преполовена и това е повод да се направят някои сравнения, заключения, обобщения и прогнози. Както се очакваше преди началото й, 2023 година се оказва предизвикателна и трудна за автомобилния бранш и за всички в света на автомобилите за работа – от производителите на превозни средства, през дистрибуторите и търговците на автомобили за работа, до тези, които ги използват – транспортните компании и оператори. Но след първите 6 месеца на годината, спокойно можем да кажем, че 2023 г. не е лоша или поне не е толкова лоша, колкото се очакваше преди около 6 месеца – поне до сега.

Годината е предизвикателна - особено за производителите на автомобили за работа. Те от една страна продължават да хвърлят сили и инвестиции в името на безкарбоновото бъдеще на Европа и света и новините за нови електрически и водородни модели следват една след друга. От друга страна, екостандартът Евро-7 вече чука на вратата със своите невиждано строги изисквания. Постигането му, изисква не по-малко усилия и средства от производителите на камиони, автобуси и ванове. Всичко това води до повишаване на цените на новите продукти и засяга всички по веригата – до крайния потребител.

Годината е предизвикателна и трудна за автомобилния и транспортния бранш и поради обичайните напоследък причини – постпандемичната ситуация, войната в Украйна, а в България – и политическата нестабилност.

След изброеното до тук, обаче, не може да не се отчете, че за сектора 2023 г. върви нелошо или поне – не толкова зле, колкото се очакваше. За това говори и статистиката на регистрираните в България нови камиони за първите 6 месеца на годината. Едва ли може да се прогнозира с точност как ще се развие пазарът на автомобили за работа у нас през следващите 6 месеца. На фона на казаното по-горе – всичко е възможно. За сега обаче фактите показват, че поне, при камионите пазарът върви нагоре, което е предпоставка вносителите да отчетат поредната, ако не рекордна – то поне добра година.

В подкрепа на умерения оптимизъм може да се изтъкне и силното участие – с интересни и богати щандове, на вносители на основните малки камиони у нас на изложението в Пловдив.

На този фон превозвачите в България напомниха за обичайните си трудности и проблеми - тол таксите, опашките на ГКПП и липсата на кадри са основните проблеми, отчете СМП. Държавата, която най-накрая има някакво редовно правителство, увери, че ги чува, но това все още нищо не значи.

А в новия брой на списание КАМИОНИ има информации, които подкрепят казаното до тук, както и още много интересни новости от света на автомобилите за работа. Така, че – приятно четене.

А ето и всички теми в новия брой 6 / 2023 на списание КАМИОНИ:

Ново в BG
CTE ТРЕЙЛЪРС БЪЛГАРИЯ става eксклузивен вносител на KRONE за България
Turbos Hoet откри официално завода си за рециклиране на турбокомпресори край София


Изложения
Ford Trucks и Булавто представиха 100% електрически камион в Пловдив

Интервю
Сердар Кайлъ: Вярваме на Булавто, а Булавто се доверява на нашата марка

Изложения
DAF представи Камиони на годината 2023
Електрическият IVECOeDaily е вече тук
При MAN нововъведенията идват систематично
Mercedes-Benz всичко, във всички категории
Renault Trucks заложи на юбилейна серия влекачи
Volvo Trucks – електрификация и суперрепатрак
Карти за гориво, услуги и флийт мениджмънт на Truck Expo 2023


Застраховки
Ограничението на отговорността, предвидено в член 23 (3) от ЧМР, може да бъде отказано!

Премиера
Mercedes-Benz eActros 600 с премиера през октомври

Юбилей
Бош отчете значителен ръст в България

Изложения
Аутомотив Експо София

Прикачна техника
Ремаркетата в Пловдив

Ванове
Електрически ванове на изложението в Пловдив
Новата генерация електрически ванове – 2


Екология
EURO 7 ще струва по-скъпо, отколкото прогнозира ЕК
Амбиция срещу реализъм при CO2 стандартите в ЕС


Автобуси
IVECO BUS електрифицира цялата си гама
Тест: Многофункционалният Setra MultiClass 500 LE
Тест: Ефективният Isuzu Citivolt 12
Автобусите в Пловдив
Автобусните премиери на UITP 2023 (само
онлайн)
Електробусите с ултракондензатори в София (само
онлайн)
MAN ще произвежда автономни градски автобуси (само
онлайн)

Ретро
Ретро и класика на 4 колела

Спорт
Киш с 6 победи от 8 старта в Словакия и Полша


И да напомним отново, че списание КАМИОНИ е при вас не само на хартия, а и в онлайн вариант, който е по-голям и по-богат. Дигиталното списание можете да „разлистите“ по всяко време и навсякъде – на компютър, таблет или телефон. Новият брой е достъпен само за абонати, а достъпът до по-старите броеве е свободен. Онлайн вариантът може да разгледате на адрес: https://www.transport-press.bg, както и с приложението Bulgarian Transport Press, което можете да свалите безплатно от App Store и Google Play. А следващият брой на списание КАМИОНИ ще излезе през септември.

<< Обратно към новините