На пазара е новият брой 5/2023 г. на сп. КАМИОНИ

31.05.2023

На пазара е новият брой 5/2023 г. на сп. КАМИОНИ

Брой 5 на списание КАМИОНИ за 2023 г. е на пазара – както обикновено - на хартия и онлайн и зареден с теми, които Ви интересуват.Новия брой на списание КАМИОНИ разлистете на хартия и онлайн - навсякъде и по всяко време, на компютър, таблет, телефон.

Изтеглете броя като pdf файл – това е бързо, лесно и удобно от ТУК. Електронният вариант на новия брой е достъпен само за абонати, а достъпът до по-старите броеве е свободен. Как можете да се абонирате – вижте ТУК. Ако вече сте абонати, значи имате потребителско име и парола за достъп. А ако все още нямате - пишете на abonament@btp.bg и ще ги получите.

Електронните издания на списанията на Българска Транспортна Преса може да четете и през приложението Bulgarian Transport Press, което е достъпно в App Store или Google Play.

Първият доставен на българския пазар тежък електрически камион си е направо знаково събитие и истинска бяла лястовица за електрификацията на тежкия товарен транспорт в България. Бяла лястовица, която става предвестник на нещо, което е неизбежно. Защото приветствани и отричани електрическите камиони идват и рано или късно трябваше да ги видим и по нашите пътища. Стремежът към декарбонизация на товарния транспорт е обхванал Европа и света.

Според едни това е единственият правилен път напред. Според критиците на процеса той не се протича естествено, а е резултат на политически интереси, решения и натиск. Както винаги - истината е някъде по средата, като и едните и другите биха намерили достатъчно аргументи в своя полза.

Факт е, че електрификацията на транспорта е един от начините за постигане на основната цел – съхраняване на планетата. Друг е въпросът, че специално при тежките превози тя няма да се случи лесно и занапред има да се решават много проблеми. Част от тях са чисто технологични – тегло, размер, капацитет и цена на батериите и производителите отдавна хвърлят колосални инвестиции за решаването им.

Останалите проблеми са глобални. Те включват въпросите дали с електрическите автомобили просто не местим замърсяването от едно на друго място, ще издържи ли енергийната инфраструктура на нуждите от все по-големи мощности, какво ще правим с батериите след края на жизнения им цикъл.

Но докато Европа и светът търсят отговори на всички тези въпроси, българският трансротен сектор не може да не бъде част от общото и той вече има своята бяла лястовица.

Разбира се, в новия брой на списание КАМИОНИ ще откриете и други интересни теми и поводи за размисъл. Както винаги ви предлагаме тестове – този път на самосвали, електрически и водородни камиони, влекачи с различен тип ремаркета, електрически автобус. Ще научите кои компании от автомобилния сектор в България отбелязаха важни годишнини събития и как отпразнуваха това.

А ето и всички теми в новия брой на списание КАМИОНИ:

Ново в BG
Телематика от Eurowag за клиенти, ползващи услугата за плащане на пътни такси
Силвър Стар откри официално новия си дом


Интервю
Жан-Марк Дис: Бяхме истински впечатлени от новия комплекс на Силвър Стар

Ново в BG
Volvo Trucks достави първия електрически камион в България

Юбилей
Renault Trucks България отпразнува 15 години

Интервю
Кристоф Дешай: Готови сме с всички технологии за камионите ни, чакаме инфраструктура за зареждане

Юбилей
Булавто: Успешната история на едно голямо семейство

Тест
На пътя и в кариерата с новите строителни камиони на DAF
С влекач eActros и Mercedes-Benz GenH2 през Алпите
Дуотрейлър, мегатрейлър и полуремарке в „Битка на титаните“


e-mobility
Quantron с премиера на водородно-електрически камион на Q-Days (само онлайн)
Next ETRUCK ще създаде градските е-камиони на Европа
Водородното бъдеще за България


Ванове
Mercedes-Benz eCitan е електрически малък ван за градски доставки
VAN.EA е новата платформа за е-ванове на Mercedes‑Benz
(само онлайн)
Новата генерация от електрически ванове настъпва

Транспорт
България подкрепя Италия срещу Евро-7

Екология
ААП настоява за решаване на проблемите на мобилността в България (само онлайн)

Изложения
БАТА Агро 2023 – внушителна демонстрация на техника

Любопитно
Opel Blitz – един актьор на 82 (само онлайн)

Автобуси
Тест: Mercedes-Benz eCitaro с новите NMC 3 батерии
MCV ще прави електрическите автобуси на Volvo


Спорт
Шампионатът започна в Италия

Втора употреба
На пазара на употребявани – нищо ново (само онлайн)


И да напомним отново, че списание КАМИОНИ е при вас не само на хартия, а и в онлайн вариант, който е по-голям и по-богат. Дигиталното списание можете да „разлистите“ по всяко време и навсякъде – на компютър, таблет или телефон. Можете да го свалите и като pdf файл. Новият брой е достъпен само за абонати, а достъпът до по-старите броеве е свободен. Онлайн вариантът може да разгледате на адрес: https://www.transport-press.bg/#kamioni, както и с приложението Bulgarian Transport Press, което можете да свалите безплатно от App Store и Google Play.

 

<< Обратно към новините