Stellantis отчита рекордни резултати за 2022 г.

23.02.2023

Stellantis отчита рекордни резултати за 2022 г.

Глобалните продажби на електрически превозни средства нарастват с 41%. Бързо напредва изпълнението на стратегическия план на групата Dare Forward 2030.


 

Нетни приходи са в размер на 179,6 млрд. евро, с 18% повече в сравнение с 2021 г., което отразява силното нетно ценообразуване, благоприятния микс от превозни средства и положителните ефекти от валутните преводи. Нетната печалба е от 16,8 млрд. евро и постигнат ръст от 26%, а коригираните оперативни приходи в размер на 23,3 млрд. евро, или ръст от 29% при марж от 13%.

Свободните парични потоци от промишлеността са в размер на 10,8 млрд. евро, с 78% повече от 2021 г., което показва ранен напредък към целта за 2030 г. от над 20 млрд. евро. Налична е силна ликвидност в промишлеността в размер на 61,3 млрд. евро.

Stellantis се класира на първо място по продажба на лекотоварни превозни средства BEV (електрически превозни средства с батерии) на пазара на ЕС30, на второ място за ЕС30 с общи продажби на BEV и на първо място на американския пазар по продажби на PHEV (хибридни превозни средства с възможност за зареждане). 23 модела BEV вече са на пазара, 9 допълнителни BEV ще бъдат представени през 2023 г.

Служителите на Stellantis в световен мащаб са получили рекордните 2 млрд. евро като възнаграждение за добри резултати за цялата 2022 г., което е с 200 млн. евро повече спрямо 2021 г.

Stellantis N.V. обяви рекордни резултати за цялата 2022 г. с 16,8 млрд. евро нетна печалба и 23,3 млрд. евро коригирани оперативни приходи (AOI), като демонстрира бърз напредък на стратегическия план Dare Forward 2030 в резултат на постиженията в електрификацията, разработката на софтуер и вертикалната интеграция в ключов момент за автомобилната индустрия.

„В допълнение към нашите рекордни финансови резултати и целенасоченото изпълнение на стратегическия план Dare Forward 2030, ние също демонстрирахме ефективността на нашата стратегия за електрификация в Европа.“ - отбелязва главният изпълнителен директор на Stellantis Карлос Таварес - „Вече разполагаме с технологията, продуктите, суровините и пълната екосистема на батериите, за да оглавим същото трансформиращо пътешествие в Северна Америка, започвайки с първите ни напълно електрически превозни средства Ram от 2023 г. и Jeep от 2024 г. Изказвам моята дълбока признателност към всеки един служител и нашите партньори за техния принос към едно по-устойчиво бъдеще.“

Stellantis обяви също, че тази година ще разпредели рекордната сума от 2 млрд. евро за представянето на служителите си, въз основа на финансовите резултати и постиженията на компанията през 2022 г.

„Благодарение на отличните резултати на Stellantis за 2022 г., ние ще предоставим над 2 млрд. евро под формата на споделяне на печалбата и променливи бонуси за служителите си по целия свят“ - каза Карлос Таварес. - „Това е с 200 млн. евро повече от миналата година и е справедливо признание за приноса на всички. Когато компанията се справя добре, значи служителите са се справили добре. Това е същността на културата ни за заплащане на база на резултатите."

<< Обратно към новините