Сериозен спад в регистрациите на нови ванове в България през 2022 г.

18.08.2022

Сериозен спад в регистрациите на нови ванове в България през 2022 г.

2954 нови лекотоварни автомобила са регистрирани в България за първите седем месеца на 2022 г. Това е значително по-малко от същия период на миналата година, когато в движение са пуснати 4271 нови лекотоварни автомобила.Тази статистика обхваща автомобилите за превоз на товари от категория N1 и N2, като от по-тежката категория N2 са извадени типичните камиони с максимално допустима маса до 12 т. Така в категория N2 са оставени само големите ванове с допустима максимална маса над 3,5 т.

В категория N1 обаче освен компактните, средните и големи ванове с тегло до 3,5 т влизат и редица типични леки автомобили, които са били хомологирани като лекотоварни и са получили такава регистрация. За това, за прегледност в таблицата фигурира и графа с категория M1, където по принцип попадат автомобили за превоз на пътници с до 8+1 седящи места, сред които са и леките автомобили. В случая в тази графа на таблицата са представени компактни, средни и големи ванове, които са били хомологирани като M1, както и онези модели на типични леки автомобили, които имат представители и в графата N1. Колоната M1 обаче не е прибавена към общата статистика за регистрациите на нови лекотоварни автомобили.По принцип в категория М1 влизат превозни средства за превоз на пътници с не повече от 8+1 места за сядане и без места за правостоящи пътници. Категория N1 включва превозни средства за превоз на товари с технически допустима максимална маса до 3,5 т. Категория N2 обхваща превозни средства за превоз на товари с технически допустима максимална маса над 3,5 т, но не повече от 12 т.

Сравнението на регистрациите на нови лекотоварни автомобили през първите 7 месеца на 2022 г. със същия период наминалата година показва само едно – кризата в доставките на нови автомобили, породена от недостига на компоненти явно засяга сериозно лекотоварния сегмент. И може би е най-сериозната причина са огромния спад. Числата са красноречиви. През първите седем месеца на 2021 г. у нас са пуснати 4220 нови автомобила от категория N1 и 51 от категория N2. От 1 януари до 31 юли 2022 г. бройките са съответно 2897 и 57!

На този фон за лидерство на пазара и представяне на отделните марки е трудно да се говори. Все пак лекотоварното подразделение на Renault по традиция от последните години е безапелационен лидер в категория N1 и в общата статистика, като Renault Master се оказва най-продаваният в България нов ван. С близки резултати по-между си са Citroen, Dacia, Ford, IVECO и Peugeot. Малко по-назад в оспорвана конкуренция са немските марки Mercedes-Benz и Volkswagen, а много близо до тях е Toyota, благодарение на безапелационното си лидерство при пикапите с модела си Hilux.

Лъчезар АПОСТОЛОВ

<< Обратно към новините