КАПБ предлага въвеждане на тол отстъпка

15.08.2022

КАПБ предлага въвеждане на тол отстъпка

Според транспортната браншова организация, един от начините, по който може да бъде подкрепен българския потребител и превозвач, е въвеждането на тол отстъпка на база месечно изминатите километри.


 

От Камарата на автомобилните превозвачи в България (КАПБ) са предложили варианта за въвеждането на отстъпки от тол таксите на база месечно изминатите километри още на предишните ръководства на Министерство на регионалното развитие и благоустройството и Министерство на транспорта и съобщенията, но тогава предложението дори не е било обсъдено.
 
Според браншовата организация, ако този механизъм бъде въведен, това ще рефлектира пряко на цените в магазинната мрежа, тъй като ще бъдат намалени транспортните разходи на превозвачите. Крайната цел на мярката е по-евтини стоки за българския гражданин. От КАПБ за пореден път заявяват, че България е единствената страна в ЕС, която не подкрепя транспортния си бранш в борбата с галопиращата инфлация и непрестанно покачващите се цени.
 
Предложението на Камарата на автомобилните превозвачи в България е при изминати 3000 и повече километра по републиканската пътна мрежа да бъде въведена отстъпка върху платените тол такси от 20%. При 5000 км тя да е 40%, а при 7000 км –  60%. Мярката следва да подпомогне пряко българския потребител.
 
Проучване на КАПБ сред нейните членове показва, че сред запитаните превозвачи равен брой изминават над 7000 и под 3000 км месечно – 19%. 17 на сто от отговорилите посочват, че изминават между 5000 и 7000 км, а делът на тези, които изминават между 3000 и 5000 км, е 10%.

<< Обратно към новините