Започна Националният протест на превозвачите

10.05.2022

Започна Националният протест на превозвачите

Десетки камиони и автобуси блокираха главните пътни артерии в София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Плевен и Благоевград с началото на Националния протест на превозвачите. Протести ще има и на всички гранични пунктове в страната.


 

Тази мярка бе предприета, след като последните преговори между бранша и правителството се провалиха и завършиха със скандал между превозвачите и премиера Кирил Петков.

Превозвачите очакват да бъдат разрешени незабавно основните им искания - намаляване на акциза на горивата с 50%, премахване на био добавката от горивата, както и отлагане на разширяването и оскъпяването на тол системата. Министър Караджов вчера заяви, че новите тол такси, които е планирано да влязат в сила от 1 юли, остават. Браншът планира да протестира поетапно от днес до 18 май, когато следва да спре транспортът в цялата страна.

Над 200 камиони и автобуси на превозвачи се събраха тази сутрин на „Цариградско шосе” в София и блокираха входа към столицата.  Впоследствие бе освободен коридор за леките автомобили. По план се очакваше конвоят да тръгне към Министерския съвет с блокади от бул. „Мария Луиза” до бул. „Г.С.Раковски”, а в района да бъдат разположени около 150 камиона и 50 автобуса. Онези, които не могат да влязат в центъра, трябваше да направят протестно шествие от „Цариградско шосе” до „Ботевградско шосе”, както и по Околовръстния път. Камионите обаче с часове останаха блокирани на Цариградско шосе, тъй като не им бе разрешено да влязат в София.

Всичките шест входа на Пловдив са блокирани от тежкотоварни камиони. На „Асеновградско шосе" се пропускат автомобили само през най-лявата лента. Това доведе до образуването на дълга колона. Очаква се в протеста в града да се включат 300 камиона.

„Продължаваме да искаме оставката на трима министри. Видяхте какво се случи при опита за разговори. Ако исканията ни не бъдат изпълнени, има риск от фалити - на транспортни компании и автобусни превозвачи”, заяви Илия Костурски, член на УС на Съюза на международните превозвачи.

В Бургас над 100 фирми разположиха камиони и автобуси на ул. „Крайезерна”. Шествието тръгва в 11.00 ч. и се очаква да мине през едни от най-натоварените булеварди.

<< Обратно към новините