23 000 полицаи са мобилизирани в Испания заради протеста на превозвачите

21.03.2022

23 000 полицаи са мобилизирани в Испания заради протеста на превозвачите

Превозвачите в Испания протестират срещу повишаването на цените на горивата от миналия понеделник. В отговор на това испанското правителство мобилизира 23 000 полицаи, за да гарантира доставките на стоки от първа необходимост и да се избегнат инциденти с насилие.Стачката беше организирана от Plataforma en Defensa del Sector del Transporte (Платформа в защита на транспортния сектор), а превозвачите протестират срещу покачващите се цени на горивата и лошите условия на труд. Броят на шофьорите, участващи в протеста не е ясен – някои медии пишат за 25 000 участници, а според други доклади са замесени около 85 000 шофьори на камиони.

Стачката се провежда с множество блокади и с колони с бавни камиони, главно в големите градове и пристанища на страната, както и в индустриални и търговски зони. Тя започва сериозно да засяга доставките на селскостопански и промишлени продукти на националните и международните пазари.

Според местните медии все повече супермаркети са с празни рафтове, а някои заводи,. включително стоманодобивния завод ArcelorMittal, фабриката на Ford във Валенсия и завода за производство на захар Azucarera (единственият по рода си, работещ целогодишно в Испания), трябваше да преустановят производството поради недостиг на доставки.

Правителството вижда събитията в различна светлина:

„Няма да легитимираме насилствените действия на група ултраси, които се опитват да изнудват тази страна и да заменят думите с тояги и камъни“, каза министърът на транспорта Ракел Санчес, позовавайки се на инцидент, в който протестиращи хвърляха камъни по камион, който не е участвал в протеста.

Властите настояват, че мнозинството работодатели не подкрепят тази стачка, организирана от „радикално малцинство“. Така нареченото малцинство е гореспоменатата Платформа за защита на транспортния сектор, която представлява 85% от малките и средните транспортни компании, както и самостоятелно заетите шофьори на камиони. Правителството обаче отказва да започне преговори с тях и се придържа към „доверените“ си транспортни сътрудници, членуващи в Comité Nacional de Transportes (Национален транспортен комитет). Платформата публикува още едно съобщение, в което се посочва, че въпреки че правителството криминализира протеста им, те не смятат да се отказват.

Освен това вече са обявени и други стачки; според всекидневника El Confidencial националната консервативна политическа партия Vox свиква протест за събота в кметствата на всички столици на Испания заради ескалацията на цените на електроенергията, горивата, суровините и основните услуги. В неделя всички земеделски организации също планират да излязат на протест в Мадрид, който според тях ще бъде „протестът на века“.

<< Обратно към новините