Протестите на испанските превозвачи ескалират

17.03.2022

Протестите на испанските превозвачи ескалират

Протестите срещу високите цени на горивата, организирани от някои превозвачи и шофьори на камиони в Испания, продължават при ожесточени конфликти между стачкуващите и тези, които все още извършват превози.Един от протестиращите е бил „случайно прострелян“ от полицай, докато основен търговец на едро на плодове и зеленчуци признава, че стачката нарушила веригата му за доставки.

Протестите се случват, въпреки че Испанската асоциация за превоз на товари постигна добра сделка с правителството относно времето за изчакване в логистичните центрове и забраната на шофьорите да товарят/разтоварват стоки. Стачките, блокадите и протестите обаче не са дело на основната асоциация за превоз на товари в страната.

Протестните действия започнаха в понеделник, когато бе съобщено за протести в Леон и на остров Майорка. След това ситуацията ескалираи в някои случаи прерасна в безпорядък. Според многобройни публикации в испанската преса, в повечето от сблъсъците са се включвали шофьори, които са удряли колегите си, които работят с камионите си. Има съобщения, че камион, превозващ хуманитарна помощ за Украйна, е бил повреден от протестиращите.

Съобщава се, че в град Понтеведра на атлантическото крайбрежие на Испания група от 12 протестиращи са направили няколко опита да блокират товаренето и разтоварването на камиони в индустриален парк. Според испански шофьори, които дали изявление пред галисийски вестник, протестиращите са казали, че ще унищожат камионите, които продължават курсовете си и се разтоварват. Протестите са се разгорещили и в Алмерия, където водач на камион е арестуван от служителите за опасно шофиране през група протестиращи. Няма пострадали по време на инцидента.

Междувременно стана ясно, че мъж е бил „случайно прострелян“ в корема от цивилен полицай в понеделник вечерта в индустриалната зона El Barral в Сан Фернандо де Енарес. Инцидентът е станал по време на друг протест срещу цените на горивата. Простреляният мъж е изписан от болницата и се възстановява, като инцидентът се разследва.

Стачките и протестите вече са се отразили върху веригата за доставки на Испания. Mercamadrid, търговец на едро и дистрибутор на храни, заяви, че е получил половината от обичайните си доставки във вторник, като плодовете и зеленчуците са намалели с 60% в сравнение с предходната седмица. Беше съобщено и че 17 хранителни склада в Гранада са решили временно да преустановят дейността си поради липса на доставки.
В Кантабрия рибарите отказаха да ловят риба, тъй като дистрибуцията на улова им не е била гарантирана. В залива на Кадис рибари са спрели лодките си в подкрепа на транспортната стачка, настоявайки, че не могат да работят на загуба.

Големите заводи също съобщават за проблеми с доставките. Заводът на Opel в Сарагоса обяви, че ще спре линия 1, където се произвеждат Citroën C3 Aircross и Opel Crossland, поради проблеми с доставките, причинени от транспортната стачка.

Колони от камиони пък блокираха движението по главните магистрали в редица градове, включително Мадрид, Барселона, Витория, Памплона, Ферол, Понферада и Мурсия.

<< Обратно към новините