Международните награди Автомобилите за работа 2022

11.03.2022

Българските представители на наградените марки получиха реплики на отличията

Международните награди Автомобилите за работа 2022

Престижните международни награди Камион на годината (ITOY), Иновации при камионите (TIA) и Ван на годината (IVOTY) бяха връчени официално на българските представители и вносители на отличените марки.Наградите бяха представени и връчени от българските представители в международните журита, присъждащи отличията, по време на изискана церемония и гала вечер в Рейнбоу Плаза в София.Десетки гости – клиенти и партньори на наградените марки, станаха свидетели на много ефекти, червен килим, светкавици, аплодисменти и се насладиха на стилната програма. Събитието бе подкрепено и от Фротком България, Уникредит Лизинг, Роберт Бош България.С приза Международен камион на годината 2022 е отличено новото поколение камиони на DAF, включващо моделите XF, XG и XG+. Статуетка и плакет в България получи Георги Загоров, управител на Турботракс България, официален дилър на DAF за България.DAF XF Hydrogen - прототип на тежкотоварен камион с гориво водород и двигател с вътрешно горене, е носител на Награда за иновации при камионите 2022.Статуетка и плакет в България получиха Ян ван Кулен, директор Търговски операции DAF Trucks и Йохан Тейуизе, регионален мениджър DAF Trucks.Наградите в категория Камиони връчи Снежина Баджева, българският представител в журито International Truck Of the Year.Mercedes-Benz Citan и Renault Kangoo Van, разработени в сътрудничество от Renault Group и Mercedes-Benz бяха обявени за носители на наградата Международен ван на годината 2022.Наградата в България за Renault Kangoo Van получи Даниел Владев, бранд мениджър лекотоварни и електрически автомобили Renault за България.За Mercedes-Benz Citan статуетка и плакет бяха врчени на Александър Бабанин, изпълнителен директор и Николай Фандъков, мениджър Продажби на лекотоварни автомобили в Силвър Стар, генерален дистрибутор на Mercedes-Benz за България.Наградите връчи Лъчезар Апостолов, който е българският представител в журито International Van of the Year.Международните награди Камион на годината 2022, Иновации при камионите 2022 и Ван на годината 2022 бяха обявени и връчени на производителите от президентите на съответните журита на специална церемония през ноември 2021 г. в Лион по време на международното изложение SOLUTRANS 2021.

Новото поколение DAF XF, XG и XG+
С приза Международен камион на 2022 година е отличено изцяло новото поколение камиони на DAF, включващо сериите XF, XG и XG+.Възползвайки се изцяло от новите разпоредби на ЕС за маса и размери на товарните автомобили, DAF създаде гама камиони, която драстично подобрява аеродинамиката, горивната ефективност, активната и пасивната безопасност и комфорта за водача.

Удължението отпред на кабината със 160 мм заедно с леко трапецовидната форма на кабината и заоблянията на страничните ръбове позволяват да се постигне 19% намаление на въздушното съпротивление. А със създаването на сериите XG и XG+, при които отзад дължината на кабината е с 330 мм повече, DAF всъщност въвежда на пазара един изцяло нов сегмент.

По време на продължителни драйв тестове в Испания и Централна Европа, членовете на журито на IToY дадоха много видока оценка на характеристиките и поведението на пътя на новите камиони на DAF.

Отличната видимост, осигурена от голямото предно стъкло, страничните прозорци със скосена долна линия и прозореца във вратата на водача за изглед към бордюра бяха едни от параметрите, които впечатлиха журито.

Тези функции - заедно със системата DAF Digital Vision, която заменя традиционните огледала за обратно виждане с камери и дисплеи на A-колоните вътре в кабината, както и новата камера за изглед отпред и вдясно от камиона - предлагат отлична видимост отвсякъде и защита на уязвимите участници в движението.

Журналистите от ITOY оцениха високо и производителността на новите високоефективни силови линии, базирани на двигателите Paccar MX-11 и MX-13, съчетани с автоматизирана предавателна кутия TraXon, и усъвършенстваните функции на адаптивния круиз контрол с предсказуемо управление на двигателния тракт съобразно терена и подобрената функционалност Ecoroll.

Наградата Международен камион на годината (International Truck of the Year) се присъжда всяка година от 1976 г. досега. В журито ITOY членуват 24 журналисти от специализирани издания от 24 държави от Европа, както и 7 асоциирани членове от останалата част на света.

DAF XF Hydrogen
Наградата за иновации при камионите (Truck Innovation Award) се присъжда от 2018 г. от Международното жури Камион на годината (ITOY). Това престижно отличие отдава признание на производителите на камиони за значителните им усилия и инвестиции в нови технологии и преминаване към CO2 неутрален транспорт.DAF XF Hydrogen е прототип на тежкотоварен влекач с гориво водород, задвижван от двигател с вътрешно горене. Журналистите от журито Камион на годината оцениха подхода на DAF да се проучи още една възможност за алтернативно задвижване и преход към алтернативни горива. Още повече че този подход се възползва от динамичните качества на двигателя с вътрешно горене, като същевременно гарантира нулеви емисии на CO2.

От тази гледна точка журито вярва, че иновативните решения с водород като гориво в двигател с вътрешно горене могат да играят важна роля в бъдеще, тъй като използват вече добре установени и познати технологии и вериги за доставки. Тези решения могат да бъдат допълнителен компонент от бъдещите варианти на силови линии на производителите на камиони, заедно с електрическите превозни средства с батерии (BEV) и електрическите превозни средства с горивни клетки (FCEV).

Renault Kangoo Van и Mercedes-Benz Citan
Новите Renault Kangoo Van и Mercedes-Benz Citan спечелиха наградата Международен ван на годината 2022 (IVOTY 2022) в конкуренция с още 12 нови модели лекотоварни автомобили на 11 различни производители. Журито присъди приза съвместно на двата автомобила, които са резултат от дългогодишно ползотворно сътрудничество между двете компании.

При оценката на новите Citan и Kangoo международното жури прецени, че всяка от двете марки е внесла своята специфична ДНК в съвместната разработка на моделите. В резултат - въпреки, че Kangoo и Citan споделят обща платформа, те са два иновативни лекотоварни автомобила със собствени уникални характеристики.Със странична врата Open Sesame by Renault, осигуряваща товарен отвор с ширина 1,45 метра, новият Kangoo Van дойде на пазара с иновация, която е едновременно интелигентна и практична. Оборудването на Renault Kangoo Van включва още редица нови и интелигентни решения, насочени към функционалност, практичност, ефективност и комфорт, както и 12 нови асистиращи системи за сигурност и безопасност. Моделът се предлага с ефективни и екологични 1,3-литрови бензинови 1,5-литрови дизелови двигатели. Новият Kangoo Van се произвежда в завода на Renault в Мобеж, Франция.При новия Mercedes-Benz Citan е вградена иновативната и оригинална за марката, инфотейнмънт система MBUX (Mercedes-Benz User Experience), която дава възможности за всеобхватна свързаност и за управление на функциите и системите на автомобила. Високото ниво на сигурност при Citan включва редица системи за сигурност и безопасност - асистент за вниманието на водача, активен спирачен асистент, асистент за обекти в сляпата зона, активен асистент за поддържане на лентата за движение…

Mercedes-Benz печели IVOTY през 1995, 1997 и 2005 със Sprinter, Vito и пак Vito., докато Renault прави същото през 1998, 2002 и 2012 г. с Master, Trafic и Kangoo Z.E.

Призът Международен ван на годината е присъден за пръв път през 1991 г. В журито International Van of the Year (IVOTY), което дава наградата всяка година, в момента членуват 25 журналисти от 25 държави от Европа и Турция. Критериите при присъждането на наградата са приносът към ефективността, безопасността, устойчивостта и екологичните стандарти в сектора на лекотоварните автомобили.

<< Обратно към новините