Испанските превозвачи пак готвят протест

08.03.2022

Испанските превозвачи пак готвят протест

Ако испанското правителство и представителите на малките и средни компании в транспортния сектор не успеят да постигнат споразумение до следващия понеделник, превозвачите готвят протест, който може да парализира цялата страна на 14 март.Това заявиха от Plataforma en Defensa del Sector del Transporte (Платформа в защита на транспортния сектор).
Групата казва, че се е консултирала с транспортни компании в цяла Испания и е провела няколко срещи в автономните общности относно проблемите, пред които са изправени компаниите през последните няколко седмици.

Последната среща се е провела в събота в Мадрид с повече от 3000 участници, според съобщенията в Испания. На срещата участниците са гласували за протест, който да се проведе на 14 март, в случай че организацията и правителството преди това не постигнат споразумение.

Според Мануел Ернандес, президент на платформата, повече от 80% от транспорта в Испания се извършва от малки и средни превозвачи. Платформата изисква помощ за тези превозвачи, тъй като нарастващите разходи за гориво и енергия ги удрят в бизнеса.

Според асоциацията 90% от МСП в транспортния сектор са на ръба на фалит поради нарастващите разходи, както и заради условията на труд, които са „напълно несигурни“. Поради това предприятията изискват задължителни справедливи тарифи за доставките за МСП, и признаване на опасностите за здравето при работа и пенсиониране на 60-годишна възраст.

Plataforma en Defensa del Sector del Transport е асоциация, създадена от превозвачи, чиято цел е да представлява интересите на малките и средни предприятия в транспортния сектор. Платформата е създадена през 2007 г., когато някои превозвачи не успяват да активират традиционните транспортни асоциации, за да подкрепят исканията им.

<< Обратно към новините