Испанските превозвачи заплашиха с протестни действия

24.02.2022

Испанските превозвачи заплашиха с протестни действия

Fenadismer, испанската асоциация за превоз на товари, заяви, че всеки опит за неглижиране на сделката, която бе договорила с правителството преди Коледа, ще има „разрушителен ефект“ и ще създаде „непредвидими последици“.


 

Точно преди коледните празници на 2021 г. Fenadmiser си осигури огромна победа, след като дългите преговори с испанското правителство доведоха до споразумение за въвеждането на няколко мерки. В резултат на това стачката, която трябваше да се проведе, беше отменена.

Споразумението включва забрана на шофьорите да товарят и разтоварват, възможността транспортните тарифи да бъдат обвързани с цената на дизела, по-строг контрол върху чуждестранните транспортни компании, работещи в Испания, замразяване на увеличението на пътните такси без санкция от превозвачите, времето на чакане за товарене и разтоварване да бъде законово ограничено само до 1 час, както и да се отпуснат средства за нови паркинги за камиони.

Сделката, договорена от Fenadmiser, бе одобрена не само в Испания, но и в Обединеното кралство, където шофьори на камиони и превозвачи казаха, че биха приветствали подобни мерки в своята страна. Fenadismer обаче посочва, че е имало натиск от страна на някои компании за изменение на сделката, или за спиране на прилагането на законодателството в неговата цялост.

В изявление испанската асоциация за превоз на товари твърди, че „карго компаниите“ лобират правителството да смекчи законодателството, свързано със споразумението. Тя добавя, че е загрижена, че окончателната формулировка на законопроекта няма да отговоря в цялост на духа на декемврийското споразумение. Ако това се окаже вярно, организацията предупреждава, че „ако усетим, че сме били измамени в резултат на този лобизъм, ефектът може да е опустошителен и с непредвидими последици за сектора“.

Fenadismer също така подчертава, че сделката е помогнала да се избегне предколедна стачка, като по този начин е останала отворена възможността за предприемане на действия, ако споразумението бъде разводнено. Асоциацията на автомобилния транспорт завършва изявлението си, като подчертавая, че Националната комисия по автомобилен транспорт няма да приеме никакъв текст, „който не включва изчерпателно и в цялост договореното“.

<< Обратно към новините