Словашките превозвачи протестират по границите

17.02.2022

Словашките превозвачи протестират по границите

Протестите на бранша срещу високите цени на горивата причиниха блокади на движението и в столицата Братислава.


 

Протест срещу високите цени на горивата, организиран от словашки превозвачи, създаде големи проблеми за трафика в Братислава. По-късно демонстрациите се пренесоха към чешката граница във вторник и продължават там и днес, като са възможни и по-нататъшни действия на полската и унгарската граница. Протестите започнаха в столицата на Словакия в понеделник, като се преместиха на ГКПП D2 на чешката граница във вторник и сряда.

Сред подкрепящите протестите е Мариан Юрге от Asociácie Žltý anjel Assistance24, спасителната служба за аварии на превозни средства. Той каза za domov.sme.sk, че словашките превозвачи ще фалират поради нарастващите цени на горивото, което ги прави и неконкурентоспособни на превозвачите от съседни страни.

Организаторите на протеста настояват за намаляване на ДДС върху горивата, подобно на въведеното в Полша по-рано този месец. Съседна Унгария също въведе таван на цените на горивата. Словашките превозвачи призоваха правителството и да намали пътните такси.

Демонстрантите бяха критикувани, че блокират движението и не позволяват на хората да стигат до важни срещи или до посещение в болница. Организаторите обаче казват, че блокират само една лента и гарантират, че за линейките и автомобилите в спешен режим е оставен път.

Във вторник вечерта протестите се придвижиха към чешката граница, което доведе до затваряне на участък от магистрала D2 за камиони. Публикация в Twitter на чешката пътна полиция потвърждава, че същата отсечка от пътя е била затворена и тази сутрин, тъй като превозвачите продължават да протестират, докато правителството не предприеме конкретни действия.

Станислав Скала, председател на Съюза на автомобилните превозвачи, каза пред репортери на границата, че протестите ще продължат, докато исканията на демонстрантите не бъдат изпълнени. Той добави, че могат да бъдат организирани блокади на полския граничен пункт Орава, както и на пунктовете Комарно и Шахи към Унгария.

<< Обратно към новините