VWCV и Hermes оптимизират автомобилите за доставка

18.02.2021

VWCV и Hermes оптимизират автомобилите за доставка

След рекордната година в сектора на куриерските и колетни доставки в Германия с очакван обем от над четири милиарда колета в цялата страна, браншът се изправя пред въпроса как може да бъде допълнително оптимизирано доставянето на колети до клиентите.


 

Volkswagen Commercial Vehicles си сътрудничи в това предизвикателство с логистичния оператор Hermes, за да подкрепи персонала си за доставка на колети. На линия са иновативни асистиращи системи за превозните средства за доставка от сериите Volkswagen Transporter и Crafter.

Управляван от стартъпа Viscopic пилотен проект, целящ да направи точно това, започва в Бавария. Софтуерното решение първоначално научава маршрутите, по които трябва да се поеме и след това сортира колетите за следващия тур в логичен ред за зареждане, за да спести време за търсене и сортиране.

Трябва да бъдем добре организирани, когато трицифрен брой колети следва да бъдат сортирани в не повече от 18 квадратни метра товарно пространство в задната част на един Volkswagen Crafter. Първо разделихме голямото количество товари на малки порции, които влизат в по един пакет. След това тези торбички се прибират в Crafter. Ключовият фактор тук е редът, обяснява главният изпълнителен директор на Viscopic Феликс Майсгайер.

Предимството за шофьорите: докато се придвижват, те могат да видят в приложението в коя чанта може да се намери колетът за следващия клиент. Въз основа на GPS координатите на Volkswagen Crafter, чантите, съдържащи колетите, които трябва да бъдат доставени наблизо, се показват на информационно-развлекателната система на вана, както и на преносимо устройство. Целта е да се спести значително време, което иначе би било изразходвано за търсене на колета на адреса за доставка.

Тази дигитална помощ идва в точното време, тъй като според Индекса за колетни пратки 2021 растежът в сектора ще продължи. Проучването прогнозира годишен темп на растеж от най-малко шест процента за периода до 2026 г. В коледният сезон 2020 (от октомври до декември) Hermes е доставила рекордните 126 милиона колета в Германия. Това представлява увеличение с 25 процента спрямо четвъртото тримесечие на 2019-а.

<< Обратно към новините