DHL Express помага да подготвите бизнеса си за Брекзит

14.12.2020

DHL Express помага да подготвите бизнеса си за Брекзит

Какво трябва да направя, за да съм готов за Брекзит? Това е въпросът, който вълнува много търговци, превозвачи и логистични компании, които работят с Обединеното кралство. На тематичен онлайн семинар Моника Митева от DHL Express разкри как трябва да изглежда подготовката за Брекзит.

Какво трябва да направя, за да съм готов за Брекзит? Това е въпросът, който вълнува много търговци, превозвачи и логистични компании, които работят с Обединеното кралство. След 1 януари 2021, когато Великобритания излезе от Европейския съюз, изискванията и необходимите документи ще се променят. На тематичен онлайн семинар Моника Митева от DHL Express разкри как трябва да изглежда подготовката за Брекзит.

Базата е така наречения контролен списък, за да помогнете на вашия бизнес да се подготви за променените митнически изисквания. Съветът на експертите е да се използват опциите за митническа интеграция на данни, предлагана от DHL Express, за да предоставите висококачествени данни, включително подробно описание на стоките ви. Бъдете готови да предоставите пълна и точна търговска или проформа фактура. Идентифицирайте кода на стоката (HS/Хармонизиран системен код) на вашия продукт и включете във вашата фактура и електронно предаване на данни до DHL.

Проверете дали вашите продукти са класифицирани като документи или не, тъй като те се третират по различен начин от митническа гледна точка. Кандидатствайте за EORI номер - за ЕС и Великобритания, ако нямате такъв. Проверете дали във Великобритания или в страните от ЕС, до които изпращате пратки, се прилагат някакви ограничения за продуктите. Разберете дали са необходими допълнителни лицензи или сертификация за вашия продукт. Изпращате ли стоки, подлежащи на ветеринарни и фитосанитарни инспекции?

Проверете дали има специални изисквания за контролиран износ, които се прилагат за вашите продукти. Потвърдете вашия номер за ДДС във Великобритания и възможността за отложено отчитане на ДДС. Създайте сметка за отсрочка във Великобритания за мита върху вноса и ДДС. Използвайте услугата за таксуване на платени мита и такси от DHL (DTP) и осигурете съвместима настройка за процеса на връщане. А използвате ли безхартиена търговия (PLT)?

Избягвайте потенциални закъснения поради грешна или липсваща информация, като интегрирате данните си за пратките и митниците с DHL Express. Например чрез API или EDI съобщения, DHL Express получава данните от митническата фактура заедно с данните за пратката (включително подробно описание на стоките). По този начин процесът на митническо оформяне може незабавно да започне да дава огромни предимства по отношение на качеството и изпълнението на времето. Тук се включват пълна и точна митническа декларация с минимална човешка намеса. Бързи и автоматизирани процеси на митническо оформяне както за износ, така и за внос , позволяващ освобождаване преди пристигане на стоки.

Подобрено ниво на търговско съответствие с митническите органи, позволяващо оценка на риска (напр. идентификация на опасни стоки) преди пристигането им. При международна доставка е важно да вземете впредвид съдържанието на вашата пратка, тъй като документите и стоките се третират по различен начин. Въпреки че понастоящем не се прави разлика между двете, когато се изпращат пратки до или от ЕС, това вече няма да е така от 2021 г. А неправилно маркираните пратки могат да доведат до закъснения, или до връщането на недоставени артикули.

EORI номерът е регистрационен и идентификационен номер на икономически оператор, необходим за освобождаване на стоки от митниците. В момента се нуждаете само от EORI номер, когато търгувате със страни извън ЕС. За внос и износ към или от Великобритания, от 2021 г. ще се изисква GB EORI номер. Фирмите, регистрирани по ДДС на Острова, автоматично имат издаден EORI номер от септември 2019 г. Превозвачите без EORI може да кандидатстват безплатно на www.gov.uk/eori. Номерата им ще бъдат изпратени по имейл в рамките на пет работни дни. EORI номерът трябва да се включи в търговските фактури и товарителници, за да бъде митническото обработване и оформяне безпроблемно.

Някои стоки могат да бъдат обект на ограничения при изпращането им между Великобритания и ЕС от 2021 г. Проверете дали ограниченията се отнасят за продукта, който изпращате до Обединеното кралство, като използвате указанията за профила на държавата на www.dhl.com. Ако вашите продукти са посочени в списъка със стоки, подлежащи на ограничения, свържете се с клиентската служба на DHL или с вашия представител, за да потвърдите детайлите за действащите регулации.

Повече по темата четете в бр. 1 на сп. Камиони за 2021 година.

<< Обратно към новините