2763 нови лекотоварни автомобили за първите 7 месеца на 2020 г.

06.08.2020

2763 нови лекотоварни автомобили за първите 7 месеца на 2020 г.

2763 нови лекотоварни автомобила са регистрирани в България през първите 7 месеца на 2020 г., сочи официалната статистика на МВР.

 
Така става ясно, че през за месец юли, в България са пуснати 429 нови лекотоварни автомобила, след като за полугодието регистрациите бяха 2334. В бройката влизат автомобилите за работа от категория N2 и категория N1.

Категория N2 включва превозни средства за превоз на товари с допустима максимална маса от 3,5 до 12 т, като в нея освен, че преобладават най-големите ванове се включват и някои от леките камиони.

В по-леката категория N1 са всички превозни средства за превоз на товари с допустима максимална маса до 3,5 т. В нея попадат леките версии на големите ванове, средните и компактни ванове, микровановете и пикапите, но и редица леки автомобили, предимно от категорията на SUV, които производителите са хомологирали като товарни.В по-тежката категория N2 регистрациите от януари до юли са едва 47, като през последния месец са се увеличили само с две. Преглед на представените марки показва, че тук традиционно най-силно е присъствието на IVECO. В тази категория обаче отново има рязък спад. След като за първите 4 месеца на годината – до края на април, регистрациите в нея бяха едва 25, а след това през май и юни бяха почти се удвоиха, през юли отново се сринаха.

Така или иначе представянето на сегмента N2 у нас в последно време не е особено силно, след като и за първите 6 месеца на 2019 г. регистрациите бяха от същия порядък.

В категория N1 за полугодието регистрираните нови превозни средства бяха 2289. С новите регистрации през юли бройката вече е 2716 или за месец са пуснати 427 нови лекотоварни автомобила.

Тук, в леката категория и като цяло в лекотоварния сегмент, отново, както и през миналата година, безапелационен лидер продължава да е Dacia, а братовчедите от Renault следват румънската марка. При N1 може да се говори за леко нарастване на темповете на регистрация на нови автомобили или поне за връщането им на нивата от месеците преди пандемията, след като за първата третина от 2020 г. новорегистрираните товарни автомобили N1 са били 1613, а през следващите месеци са добавени още 1103 броя.

Не бива да се забравя обаче, че част от бройката са типични леки автомобили, за което говори присъствието в статистиката на марки като BMW и Audi.

Като цяло обаче пазарът на лекотоварни автомобили продължава да е свит, за което говори и съпоставката с 2019 г., когато само за първото полугодие регистрациите на нови автомобили в общо в категориите N1 и N2 са били доста над 4000.

<< Обратно към новините