2334 регистрации на нови лекотоварни автомобили за първото полугодие на 2020 г. в България

20.07.2020

2334 регистрации на нови лекотоварни автомобили за първото полугодие на 2020 г. в България

2334 нови лекотоварни автомобила са регистрирани в България през първите 6 месеца на 2020 г., сочи официалната статистика на МВР.

 
В тази бройка влизат автомобилите за работа от категория N2 и категория N1. Категория N2 включва превозни средства за превоз на товари с допустима максимална маса от 3,5 до 12 т, като в нея влизат големите ванове, както и някои от леките камиони. В по-леката категория N1 са всички превозни средства за превоз на товари с допустима максимална маса до 3,5 т. В нея попадат средните и компактни ванове, микровановете и пикапите, но и редица леки автомобили, предимно от категорията на SUV, които производителите са хомологирали като товарни.

В по-тежката категория N1 регистрациите са едва 45, като преглед на представените марки показва, че тук традиционно най-силно се представя IVECO. Все пак се долавя някакво раздвижване след като за първите 4 месеца на годината – до края на април, регистрациите са били 25, а сега, за два месеца, са почти удвоени. Трябва да се отбележи, обаче, че представянето на този сегмент у нас в последно време не е особено силно, след като и през първите 6 месеца на 2019 г. регистрациите бяха от същия порядък.В категория N1 за полугодието регистрираните нови превозни средства са 2289. Тук отново, както и през миналата година, безапелационен лидер е Dacia, а братовчедите от Renault следват румънската марка. Тук също може да се говори за леко нарастване на темповете на регистрация на нови автомобили или поне за връщането на нивата им от месеците преди пандемията, след като за първата третина от 2020 г. новорегистрираните товарни автомобили N1 са били 1613. Не бива да се забравя обаче, че част от бройката са типични леки автомобили, за което говори присъствието в статистиката на марки като BMW.

Като цяло обаче пазарът на лекотоварни автомобили продължава да е свит, за което говори и съпоставката с първото полугодие на 2019 г., когато регистрациите на нови автомобили в общо в категориите N1 и N2 са били над 4000.

<< Обратно към новините