Fiat Chrysler и PSA Group близо до сливане

31.10.2019

Fiat Chrysler и PSA Group близо до сливане

Fiat Chrysler и производителят на Citroen и Peugeot - PSA Group, са обявили условията си за сливането на компаниите, което би създало нов трансатлантически автомобилостроителен гигант с приблизително 410 000 служители и обща капитализация от 190 милиарда долара.

Според CNN Business акционерите на всеки от автомобилните производители ще притежават равен дял от 50% след приключването на операцията. Обвързващото споразумение може да бъде финализирано в рамките на следващите седмици, се казва в общото изявление.

Общата компания ще бъде базирана в Холандия, където понастоящем са офисите на Fiat Chrysler. Джон Елкан, председателят на Fiat Chrysler (FCAU), ще изпълнява същата роля в новата компания, докато главният изпълнителен директор на PSA Group Карлос Таварес ще бъде изпълнителен директор.

Обединената компания ще се нареди сред най-големите автомобилни производители в света. Fiat Chrysler и PSA продадоха общо 8,7 милиона превозни средства миналата година, малко повече от GM с 8,3 милиона, и недалеч зад Volkswagen и Toyota с над 10 милиона продажби за 2018.

Сливането става на фона на тенденцията за стагнация на продажбите в световен мащаб. В същото време производителите на автомобили се надпреварват да инвестират в електрически и хибридни технологии, необходими за постигане на новите регулации за вредни емисии в Китай и Европа. Автономните превозни средства на бъдещето също представляват заплаха за традиционните бизнес модели. Огромните капитали, необходими за посрещане на тези нови предизвикателства, принуди някои производители да намерят партньори и превърна други в апетитни цели за придобиване.

"Ние разглеждаме комбинацията от тези две компании като разумна предвид световната конкуренция, високата интензивност на капитала и навлизането в автоиндустрията на електрифицирани задвижващи агрегати и автономни технологии", казва Ричард Хилгерт, старши анализатор на борсови котировки в Morningstar.

<< Обратно към новините