Тест:VW Caddy TGI и Amarok 258 к.с.

сп. Логистика, 2018, бр.1
04.04.2018

През есента на миналата година във Франкфурт Volkswagen Nutzfahrzeuge организира динамично представяне с пътни тестове на Volkswagen Caddy TGI с двигател на сгъстен природен газ (CNG). Заедно с това от VW Nutzfahrzeuge разкриха, че пикапът Amarok, който също бе на разположение за тестове във Франкфурт, ще се предлага и с още едно по-високо ниво на мощност на двигателя 3.0L TDI V6 от 258 к.с.

През есента на миналата година във Франкфурт Volkswagen Nutzfahrzeuge организира динамично представяне с пътни тестове на Volkswagen Caddy TGI с двигател на сгъстен природен газ (CNG). Заедно с това от VW Nutzfahrzeuge разкриха, че пикапът Amarok, който също бе на разположение за тестове във Франкфурт, ще се предлага и с още едно по-високо ниво на мощност на двигателя 3.0L TDI V6 от 258 к.с.

На разположение за тестови шофирания във Франкфурт бяха основните варианти на модела – Caddy и Caddy Maxi (с по-дълга база) в изпълнение на товарен панел-ван или пътнически ван.
Caddy Maxi TGI – до 860 км с едно зареждане

Метановата версия на последното четвърто поколение на Caddy бе представена през миналата година. Още тогава моделът заяви амбиции да бъде шампион по пробег с едно зареждане – нещо, което все още е от първостепенна важност при автомобилите, работещи на метан.
Caddy TGI разчита на двигателя с искрово запалване 1,4 TGI с максимална мощност 110 к.с и максимален въртящ момент от 200 Нм. Цилиндровата глава, газоразпределителният механизъм, управляващата електроника и турбокомпресорът са адаптирани за работа със CNG и с биометан. Четирите (25 кг) или петте (34 кг при Caddy Maxi) резервоара за компресиран под високо налягане (200 бара) природен газ са монтирани под пода и не влияят върху товарния обем, пространството за пътниците или размерите на автомобила. Товарният обем е 3,2 куб.м при Caddy и 4,2 куб.м при Caddy Maxi. Заявеният от производителя разход на метан е от 4,1 до 4,3 кг/100 км. В запас автомобилът разполага с 13-литров бензинов резервоар и така пробегът с едно зареждане може да достигне 860 км.
Двигателят на Caddy TGI e тих, екологичен и икономичен, казват от Volkswagen Nutzfahrzeuge. Освен че безпроблемно постига нормите Евро-6, двигателят TGI отделя по-малко СО2 и NOX от дизеловите силови агрегати. Това са и едни от основните причини немският производител да залага на метан в гамата си въпреки все още не особено пълното покритие на Германия с метанстанции.
Типично за Caddy, екстериорът е с изчистени и същевременно динамични линии, а автомобилът има добра аеродинамика. Вътрешното оборудване също е на високо ниво, изключително ергономично и с удобни за боравене уреди за управление от водача.
Caddy TGI e оборудван с характерните и познати от леките автомобили на марката системи за сигурност – адаптивен круиз контрол (ACC), асистент за предпазване от челен удар, както и с нови пасивни и активни системи за безопасност, като аварийна спирачка, задействаща се след удар, въздушни възглавници тип „завеса“ и др. Освен с 6-степенна ръчна предавателна кутия се предлага и с автоматизирана трансмисия с двудисков съединител.
При тестовете във Франкфурт автомобилът потвърди напълно казаното от производителя. Той е динамичен, пъргав, тих и лек за управление. А сред тестовите автомобили не липсваха и по-специални изпълнения, като Alltrack и Beach.
 
Amarok напомпа мускули до 258 к.с.

Пикапът Volkswagen Amarok напомпа мускули и ще бъде достъпен на европейския пазар с още едно, върхово за момента ниво на мощност от 258 к.с. Така оборудваният с дизеловия двигател 3.0L TDI V6 пикап вече ще се предлага в Европа с три нива на мощност – 163 к.с., 204 к.с. и 258 к.с. Силовият агрегат V6 бе въведен в гамата на Amarok преди малко повече от година и е единственият, с който пикапът се продава в Европа. Новото ниво на мощност, разкриха от VW, е отговор на продуктите, лансирани от конкурентни марки. Очаква се обновеният шестак, чийто максимален въртящ момент е 550 Нм, да бъде представен официално и пуснат на пазара през първото или второто тримесечие на 2018 г.
Европейската гама на Amarok и занапред ще включва нивата на оборудване Trendline, Comfortline, Highline и премиум нивото Aventura, което през следващата година ще има ново, второ поколение. Второ поколение ще получи и вариантът Canyon, който е високооборудвана версия на Highline.
В Европа пикапът ще се предлага с новата 6-степенна механична предавателна кутия, достъпна при мощност на двигателя 163 и 204 к.с., и с автоматичната 8-степенна трансмисия, с която ще се влага при мощности 204 и 258 к.с.
Volkswagen Nutzfahrzeuge са готови и със специалната серия Amarok Dark Label, която вече може да се поръча. Атрактивният пикап е изцяло в черно – отвън и отвътре, като черни са включително джантите на колелата.
За останалия свят Amarok ще продължи да се предлага както с 3-литровия V6 двигател с мощност 204 к.с., с ръчна или автоматична предавателна кутия, така и с 4-цилиндрови дизелови силови агрегати на марката. Производството на Amarok за Европа продължава да е в завода в Хановер, а за страните извън ЕС – в Пачеко, Аржентина.
След споделените новости около Amarok от Volkswagen Nutzfahrzeuge дадоха възможност за кратък пътен тест на всички версии на пикапа в околностите на Франкфурт. По трасето от около 40 км, преминаващо по градски улици, двупосочен път и магистрала, чудесно можеха да се усетят динамиката и комфортът на оборудвания с 3.0L TDI V6 Amarok. Пътното поведение на модела е отлично, независимо от мощността на двигателя, но новата версия с 258 к.с. и 550 Нм под капака наистина впечатлява с мощта, пъргавината и ускорението си както от място, така и в движение.  

Франкфурт – София

Лъчезар Апостолов

<< Обратно към новините