Системата и регистърът на техническите прегледи се надграждат

27.03.2018

Системата и регистърът на техническите прегледи се надграждат
Ангел Попов, заместник-министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията

Работи се по надграждане на системата на техническите прегледи и регистъра за състоянието на всички превозни средства.

Това каза заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ангел Попов, по време на откриването на международната конференция по пътна безопасност „Нови технологии и добри световни и европейски практики“. По думите му, към момента има изградена връзка с Министерството на финансите за автоматична справка за платените данъци на автомобилите, като се работи и по изграждането на свързаност със системите на Министерството на вътрешните работи и Комисията за финансов надзор.

Заместник-министър Ангел Попов заяви, че със софтуерно допълване на информационната система на техническите прегледи ще се създаде възможност за трансфер в реално време на показанията от уредите към Централизирана информационна система, която автоматично ще определя валидността на измерените стойности и няма да допуска манипулиране на данните. Той допълни, че в началото на май ще бъде готов образецът на новия стикер за техническите прегледи, който ще бъде снабден с чип за дистанционен контрол, съдържащ информация за техническото състояние на превозната средство. Стикерът ще съдържа и данни за екологичното състояние на автомобила.

Заместник-министър Ангел Попов изтъкна, че от изключителна важност за подобряването на пътната безопасност е работата по разделянето на Закона за движение по пътищата на три отделни закона. Единият ще регламентира правилата за движение по пътищата, другият изискванията към превозните средства и автосервизите, а третият ще е свързан с водачите на моторните превозни средства. По думите му, със Закона за пътните превозни средства ще се регулира и дейността на автосервизите, като ще бъде създаден публичен регистър, до който потребителите ще имат персонален достъп. „Това е изключително сложен процес, но е необходимо да се направи, за да се изсветли сектора, да се намали нелоялната конкуренция и некоректните практики, както и да се гарантират правата на хората“, допълни той.

Събитието се организира от сдружение „Българска браншова асоциация пътна безопасност“ и е част от календара на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Конференцията се провежда с подкрепата на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Министерството за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018, Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Министерството на вътрешните работи.

<< Обратно към новините