Германия дари 12 нови Great Wall на Гранична полиция

15.12.2016

Германия дари 12 нови Great Wall на Гранична полиция

На специална церемония в базата на Специализирания отряд за въздушно наблюдение на Главна дирекция „Гранична полиция“, Федералното министерството на вътрешните работи на Германия връчи ключовете на 12 чисто нови пикапа Great Wall Steed 5 на заместник-министъра на МВР Филип Гунев.

Дарението идва в момент, в който България се намира под силен натиск от страна на нелегални имигранти. Като външна граница за Европейския съюз, страната ни носи голямата отговорност за охраната на границата с Турция, противодействие на незаконната миграция и трансграничните престъпления. По думите на ръководителя на отдел „Федерална полиция“ в германското министерство на вътрешните работи Хелмут Тайхман, германската държава осъзнава, че голяма част от имигрантите се стремят да стигнат до Германия и, за да не се повтаря ситуацията от лятото на 2015 г., е важно да допълваме сътрудничеството си чрез двустранни мерки и отвъд операциите на Фронтекс.

„Помощта на Федералното министерство на вътрешните работи на Германия е символ на подкрепата за опазване на външните граници на Европейския съюз, признание и оценка за усилията на България,“ коментира дарението заместник-министър Гунев, а изборът именно на пикапите Great Wall Steed 5 е обусловен от целите и нуждите на Гранична полиция.Високопроходимите машини с етикет „произведено в България“ ще се използват за операции по тежки от топографска гледна точка терени, пресечени и труднодостъпни местности, поради което автомобилите трябва да са надеждни и стабилни. Дванадесетте Steed-а са дизелови редови 4-цилиндрови common-rail двигатели със 7-точково впръскване, турбо-компресор с променлива геометрия и междинен охладител. Пикапите са с високо офроуд окачване, подсилени защити и специално оборудване, така че да отговорят напълно на нуждите на Гранична полиция.

Фактът, че Германия, която традиционно се асоциира с качественото съвременно автомобилостроене, избира да закупи и подари автомобили, произведени в България, а не да внесе такива от собствените си заводи, е своеобразно признание за „Литекс Моторс“, за качеството на произведените автомобили и ясен сигнал за това, че марката набира все по-голяма популярност в Европа.

<< Обратно към новините